شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۲۰۰۹۲

معرفی انواع سبک و تکنیک های گچبری ساختمان

انواع گچبری در معماری اسلامی,انواع گچبری پیش ساخته,انواع گچبری سقفانواع گچبری ساختمان
هنر هیچ محدودیتی ندارد، گچبری یکی از شاخه های آن است که تا به حال در اطرافمان انواع مختلف آن را دیده ایم. از گچبری برای تزیین نمای داخلی و خارجی ساختمان ها استفاده می شود و انواع مختلفی دارد که می تواند ساده یا پرنقش باشد. در ادامه به انواع مختلف گچبری خواهیم پرداخت.

گچبری چیست؟

یکی از هنرهای تزئینی در معماری ایرانی گچکاری است که مربوط به هنر بریدن، کندن و طراحی گچ مربوط می شود. گچکاری قدمت زیادی دارد و با استفاده از گچ و مصالح دیگری از قبیل؛ آیینه، رنگ و... ترکیب می شود. از این هنر برای تزئین نمای بیرونی و داخلی ساختمان استفاده می شود. گچ خصوصیتی دارد که آن را به یکی از پرمصرف ترین مواد در معماری سنتی و مدرن تبدیل کرده است؛ شکل پذیری، مقاومت در برابر آتش‌ سوزی، چسبندگی، قابلیت زودگیری، قیمت پایین، قابلیت حجیم شدن و... از جمله این خصوصیات هستند، از این رو گچ علاوه بر کاربردهای تزئینی کاربردهای دیگری را هم به خود اختصاص می دهد.

از جمله کاربردهای اصلی گچبری سنتی ایران و همچنین گچبری مدرن عبارتند از؛ گچبری سقف، گچبری دیوار (قاب بندی دیوار )، ستون‌ها، اتاق‌ها و سایر قسمت‌های یک ساختمان.

تزئیناتی که در گچبری استفاده می شود دارای مدل و سبک های زیادی است که هرکدام مورد پسند گروهی می باشند، ممکن است عده ای از گچبری های پرنقش‌ و نگار، رنگی و سنگین خوششان بیاید و در مقابل گروهی ترجیح می دهد از گچ رنگ سفید با طرح هایی ساده برای تزئین ساختمان استفاده کنند.

گچبری از زیرشاخه های معماری محسوب می شود و می توان گفت به علت خواص زیباسازی، فرم‌ پذیری و چسبندگی؛ تقریبا در منطقه‌ها و دوره‌های زمانی به روش‌ها و شکل‌های متفاوت اجرا می شود. این هنر در کشورهای دیگر هم استفاده می شود برای مثال در کلیساهای قدیمی سراسر دنیا برای شکوه بیشتر ستون و سقف ها از گچبری استفاده می شود.

انواع گچبری سقف,انواع گچبری ساختمان,انواع گچبری و آینه کاریگچبری دیوار

گچبری ساختمان هم مانند تغییر دکوراسیون و دیگر نمونه‌های طراحی مانند؛ پتینه کاری، حکاکی روی شیشه، رنگ آمیزی کاشی و... نشانه ای از ترکیب هنر با معماری از گذشته دور تا به امروز است.

گچبری اسلامی:

از گچبری در قرون ابتدایی اسلام جهت تزئین بناهای تاریخی استفاده می شده و به علت احترامی که در اسلام وحود داشته، به جای پیکره‌سازی از نقوش اسلیمی و ختایی در قالب انواع خطوط مختلف استفاده می شده است.

سبک های گچبری:

به طور کلی گچبری دارای دو سبک می باشد؛ مدرن و سنتی که در ادامه به تفسیر هر کدام از آنها می پردازیم:

گچبری سنتی همان طرح هایی است که از خاطرات خانه های قدیمی به یاد می آوریم، طرح هایی پر اط جزئیات ظریف، استفاده از رنگ و سقف های شلوغ. این سبک به خصوص در ایران تداعی کننده بهشت و باغ بوده است، به همین دلیل در طراحی های آن از گل، پرنده، شاخه و... استفاده می شده استو باید اشاره کرد در این سبک طراحی رنگ ها جایگاه خاصی داشتند.

انواع گچبری و آینه کاری,تکنیک های گچبری,انواع گچبری های زیبای سقفیانواع مختلف گچبری سقف

انواع مختلف گچبری ساختمان:

گچبری در ساختما انواع مختلفی دارد که در ادامه به تقسیر آنها خواهیم پرداخت:

طرح‌های حاشیه‌ای:

این نوع گچبری ساختمان را می توان در گوشه راه‌پله‌ها، کناره‌های راهرو، حاشیه سقف‌ها و... مشاهده کرد.

طرح‌های زمینه‌ای:

این نوع از گچبری هم در دیوار و سقف استفاده می شود، که با استفاده از قاب‌های گچی که روی دیوار و سقف ایجاد شده، طرح‌های زمینه‌ای و... جلوه زیبایی به نمای ساختمان خواهد بخشید.

گچبری‌های خاص:

این نوع از گچبری به شکل سفارشی آماده می شود که خاص و محدود است. از این مدل بیشتر برای ستون‌ها در منازل استفاده می شود که با یک نورپردازی حرفه‌ای جلوه و زیبایی بیشتری ایجاد می کند.

گچبری مدرن:

در گچبری مدرن از گل و پرنده های بهشتی استفاده نمی شود بلکه با استفاده از طراحی‌ها و خطوط ساده به یک سبک جدید تبدیل می شود. در این سبک طراحی معمولا فقط از خطوط راست و زاویه‌های قائمه یا خطوط نرم و منحنی استفاده می شود البته ترکیب هر دوی این خطوط در یک طراحی به ندرت اتفاق می افتد.

گچبری مدرن به دوشکل می تواند اجرا شود؛ یا در حین بازسازی دیوار و سقف صورت می گیرد و یا از قطعات گچبری پیش‌ساخته استفاده می کنند که همانطور که از نامش پیداست طراح و یا صاحبان کار بر اساس محلی که قرار است گچبری اجرا شود تصمیم می گیرند از چه سایز، مدل یا رنگی استفاده کنند.

انواع گچبری سقف,انواع گچبری ساختمان,انواع گچبری و آینه کاریانواع تکنیک های گچبری سقف و دیوار

انواع تکنیک های گچبری:

گچ بری با نقش برجسته:

در این شیوه از گچکاری ابتدا سطح کارا را گچکاری می کنند، به این شکل زمینه با استفاده از گچ پر شده، سپس طرح مورد نظر را روی گچ ایجاد می کنند. استفاده از نقش های برجسته گل و بته و نقش های هندسی گزینه خوبی هستند که می توانند برجستگی کافی را ایجاد کنند.

گچ بری برهشته:

این نوع از گچبری که قدمت آن به دوران باستان بر می گردد؛ مقدار زیادی برجستگی نسبت به زمینه ایجاد می کند به طوری که قسمت های برآمده از سطح گچکاری شده بیرون می آید.

گچبری زبره:

این نوع از گچبری را می توان به عنوان یک میانگین بین گچبری نقش برجسته و گچبری برهشته در نظر گرفت. در این روش بدون مالش و پرداخت در گوشه ها کار صورت می گیرد، به همین دلیل است که گوشه های کار تیز هستند و بریدگی و گوشه های تیز دارند.

گچ بری لکه یا کلوخی:

این نوع از گچبری بوی ایران نیست بلکه از مغرب زمین در قرن ۱۳ وارد ایران شد. تاثیر زیادی که هنرمندان غربی در خلق آثاری به شیوه کلوخی داشته اند سبب شده برجستگی های ایجاد شده در این روش بسیار اغراق آمیز باشد و بیش از حد معمول صورت بگیرند.

گچ بری پته:

این روش با آهار زدن کرباس با گچ توسط هنرمندان در قرن هشتم ایجاد شد. در گچبری پته؛ کرباسی که بعد از خشک شدن شبیه به مقوای سخت شده آمادگی لازم برای برای هنر داشت از این رو بعد از تکمیل و پرداخت نهایی روی دیوار مورد نظر نصب می شود.

تکنیک های گچبری,انواع گچبری های زیبای سقفی,انواع گچبری دیوارگچبری مشبک سقف

گچ بری مشبک:

این روش به عنوانی یکی از دشوارترین و ظریف ترین نوع گچکاری شناخته می شود. در این روش یک لایه بسیار نازک از گچ در ۲۵-۱۵ سانتیمتری نسبت به زمینه ایجاد می شود که هنرمند بعد از خشک شدن و گرفتن گچ؛ شروع به طراحی روی گچ می کند و این کار را با خالی کردن قسمت هایی از طرح انجام می دهد، در نهایت طرحی شبیه به مشبک شبیه به تور بافته شده با ضخامت بسیار باریک شکل می گیرد.

گچ بری لایه ای:

در صورتی که هنرمند قصد داشته باشد از چند رنگ در گچبری استفاده کند باید از شیوه گچبری لایه ای استفاده شود. در این روش ابتدا با ساتفاده از گچ زنده زیرسازی صورت می گیرد سپس گچ کشته را روی گچ لایه ای می کشند و این کار با همین ترتیب و با رنگ های مختلفی صورت می گیرد. اگر ضخامت هر لایه به بیشتر از ۲ میلیل متر برسد؛ گچ ترک خواهد برداشت.

انواع گچبری پیش ساخته,انواع گچبری سقف,انواع گچبری ساختمانتکنیک های گچبری

گچبری توپر و تو خالی:

در این روش با ظرافت یک سطح صاف با عمق ۲ سانتی متر کنده می شود و خطوط اصلی این طرح به شکل مستقیم و یا مایل به برجسته ایجاد می شود. در قسمت خالی شده سطح صاف دیده می شود و در قسمت های دیگر پر دیده می شود.

گچبری کشته بری:

در این روش گچبری در دوران صفویه در سختمان سازی با شکوه بیشتری صورت می گرفته است. برای این کار ابتدا روی سطح مورد نظر را گچ زیره می کشند و بعد از آن روی همان قسمت گچ نرمه می آید. قطر گچ نرمه نباید از ۲ میلی متر بیشتر شود. در نهایت طرح های مورد نظر روی گچ نرمه پیاده می شوند که نیاز به سرعت زیادی دارد.

گچ بری تخمه کن –تخمه بری:

برای اجرای این روش ابتدا گچ سفید و نرم را غربال می کنند تا به درجه نرمی برسد، از این گچ نرم برای اجرای طرح های گچکاری و گچبری های هنری رنگی استفاده می شود که نقش های رنگی شده با آبرنگ در عمق گچ فرو رفته و به مرور زمان از بین نمی روند.

گردآوری: بخش دکوراسیون سرپوش

  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش