شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۲
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۸۰۱۱۰

انواع لامپ ها؛ مزایا و معایب هرکدام

انواع لامپ,انواع لامپ پرکاربرد,معرفی انواع لامپانواع لامپ
اگر لامپ ها نبودند قطعا زندگی در شب بسیار سخت و طاقت فرسا می شد، بسیاری از فعالیت ها و مهمانی ها در این موقع از زندگی ها مربوط است پس همه ما باید قدردان اولین فردی باشیم که این وسیله نورانی را اختراع کرده است. در این مطلب سرپوش به معرفی انواع لامپ ها اشاره کرده ایم.

منابع روشنایی مصنوعی:

کار کردن در مکان هایی که عمق زیادی دارند یا استفاده از وسایل هنگام شب که استفاده از نور خورشید محدود و گاه غیر ممکن است، موجب نیاز ما به منابع روشنایی مصنوعی الکتریکی می شود. این منابع با رعایت اصول فنی طراحی شده اند تا شرایط مناسبی را برای کار و زندگی فراهم کنند. امروزه منابع الکتریکی تنوع زیادی دارند تا به بهترین نحو و با کیفیت و کمیت مناسب روشنایی را فراهم کنند. لامپ ها نوعی منبع روشنایی مصنوعی هستند. 

در میاحث مربوط به روشنایی باید از منابع به شکل مناسب و به جا استفاده شود، همچنین باید صرفه جویی در انرژی، تأمین راحتی استفاده کنندگان، حفظ اصول زیست محیطی، رعایت جنبه های ایمنی، ارگونومی و بهداشتی برای رسیدن به سیستم روشنایی مطلوب از وظایف منابع روشنایی مصنوعی را در نظر گرفت. 

در ابتدا باید اشاره شود که کلمه چراغ به معنای یک واحد منبع تأمین روشنایی می باشد که می تواند شامل لامپ یا لامپ ها باشد و نباید با لامپ ها اشتباه گرفته شود.

چراغ اجزایی دارد که شامل قاب، سرپیچ، لامپ و در صورت نیاز، خازن و برخی اجزای دیگر می باشد. قاب چراغ یا کاسه چراغ نیزان تابش را محدود می کند، پس شکل و خصوصیات همزمان به عنوان یک واحد روشنایی مورد توجه قرار گیرد.

مشخصه های اصلی لامپ ها:

پنج مورد از مهمترین خصوصیاتی که برای انتخاب و استفاده از لامپ ها و چراغ ها مد نظر قرار می گیرد:

١- توان نوری

۲- ضریب بهرۀ نوری

٣- عمر لامپ

۴- درخشندگی لامپ

۵- رنگ دهی لامپ

انواع لامپ,انواع لامپ پرکاربرد,مشخصه های اصلی انواع لامپ هامشخصه های اصلی انواع لامپ

مقایسه انواع لامپ ها:

در ادامه به صورت مختصر درباره انواع لامپ ها اشاره می شود:

1-    لامپ های رشته ای  Incandescent Light Bulb:

نور ناشی از لامپ های رشته به صورت گرم و یکنواخت منتشر می شود، به همین دلیل شباهت زیادی بین نور این نوع لامپ با خورشید وجود دارد و بهترین منبع نور مصنوعی هستند. 

باید اشاره کرد که این لامپ ها از نظر بازده تبدیل الکتریسیته مقرون به صرفه نخواهند بود و کمتر از ۵ درصد از انرژی دریافتی خود را به نور تبدیل می کنند. برخی از کشورها مانند استرالیا لامپ های رشته ای با بازدهی بیشتر را جایگزین این لامپ ها کرده اند. 

کارشناس ارشد مدارهای باز الکترونیکی شاغل در صنایع الکترونیک دالاس واقع در ایالات متحده آمریکا عنوان می کند که در لامپ های رشته حدود ۹۵ درصد انرژی الکتریکی به گرما تبدیل می شود و فقط ۵ درصد از انرژی صرف روشنایی می شود و نور تولید خواهد شد. 

برای این موضوع هیچ توجیه علمی از لحاظ مصرف انرژي این لامپ ها وجود ندارد و تقریبا تمام دنیا استفاده کردن از این لامپ ها را منسوخ کرده اند، البته نباید این نکته را نادیده گرفت که لامپ های رشته فقط همین یک عیب را دارند، نور و ضایعات آنها بعد از تمام شدن دوره استفاده به دلیل سوختن یا شکسته شدن، ضرر قابل توجهی برای محیط زیست درپی نخواهند داشت. تنگستن موجود در این لامپ ها سریعا مستهلک می شود همچنین حباب از جنس شیشه نیز به دلیل نازک و در معرض نور بودن بودن در مدت خیلی کوتاهی از بین خواهد رفت. 

2-    لامپ های فلورسنت جیوه ای و کم مصرف  Compact Fluorescent Lamp:

این نوع از لامپ ها دسته رشته ای گران تر هستند اما عمر طولانی تری نسبت به آنها دارند. این نوع لامپ ها مصرف کمرتی نیست به گونه قبلی دارند اما در مقابل معایب بسیار زیادی هم درپی خواهند داشت. مهمترین عیبی که می توان برای این لامپ ها درنظر گرفت خطرشان برای سلامتی انسان است. . اشعه ماوراء بنفش و جیوه ی موجود در این نوع لامپ ها خطر بسیاری برای سلامتی دارد. 

انواع لامپ,انواع لامپ پرکاربرد,لامپ فلورسنت جیوه ایانواع لامپ؛ فلورسنت جیوه ای

3-    لامپ‌ های بخار جیوه  Mercury-vapor Lamp  :

از مهمترین خصوصیات این نوع لامپ ها می توان به بازدهی نوری خوب و طول عمر مناسب اشاره کرد. انی منابع نوری رنگ مناسبی دارند به همین دلیل برای تامین روشنایی بیرونی نظیر پارک، پیاده‌ رو و تامین روشنایی سالن‌ های کارخانه‌ ها مناسب هستند، البته در مقابل این فواید به دلیل بخارات جیوه ای برای محیط زیست خطر آفرین هستند و تولید این لامپ ها در کشورهای عضو اتحادیه اروپا ممنوع شده است. 

اتلاف انرژي این لامپ ها بسیار زیاد است و این موضوع به معنای منسوخ شدن تدریجی این لامپ ها به عنوان منبع روشنایی است. 

4-    لامپ‌ های بخار سدیم  Sodium-vapor Lamp :

لامپ های بخار سدیم؛ در حقیقت بخار سدیم است که در آن تخلیه الکتریکی صورت می گیرد، به همین دلیل رنگ نور این نوع لامپ ها در محدوده زرد قرار می گیرد.

این لامپ ها طول عمر بسیار زیادی دارند و بهره نوری بسیار بالایی را ایجاد می کنند، در محیط های مانند اسکله‌ ها و بنادر و معابر شهری از این لامپ استفاده می شود زیرا رنگ نامناسبی دارند و درصد بازتاب نامطلوبی ایجاد خواهد شد، شاخص رنگ این لامپ ها بسیار پایین است به همیت دلیل برای محل هایی که افراد به صورت بلند مدت تردد دارند مانند پیاده‌ رو ها‌،‌ مراکز خرید شهری، پارکها و... مناسب نخواهند بود. 

انواع لامپ,انواع لامپ پرکاربرد,لامپ‌ های بخار سدیمانواع لامپ؛ سدیمی

5-    لامپ‌ های متال هالید  Metal-halide Lamp  :

لامپ های تولید شده از هالید هم مانند بخاز جیوه هستند، البته تفاوتی میانشان وجود دارد به طوری که مقداری کمی از نمک های هالوژنی در آنها وجود دارد که کیفیت رنگ و بهره نوری آنها را افزایش می دهد. این نوع از لامپ ها امروزه به سرعت جایگزین انواع دیگری از لامپ ها می شوند. 

لامپ های متال هالید در محدود ۲۰ تا ۲۰۰۰ وات تولید شده اند، به طوری که برای روشنایی داخلی و خارجی سالن‌ های کارخانجات و همچنین معابر شهری و استادیوم‌ های ورزشی، محوطه‌ های خیلی بزرگ و... از این لامپ ها استفاده می شود. 

این نوع لامپ ها دارای دو حباب هستند، حباب بیرونی از انتشار اشعه ماوراء بنفش جلوگیری می کند و در صورتی که بشکند استفاده از آنها بسیار خطرناک خواهد بود و می تواند آسیب جدی به پوست و چشم انسان وارد کند. 

انواع لامپ,انواع لامپ پرکاربرد,لامپ‌ های متال هالیدانواع لامپ؛ متال هالید

6-    لامپ های ال ای دی  LED Lamp  :

ال ای دی نوعی دیود محسوب می شود که با گذر جریان مقداری از انرژی را به صورت نور منتشر می کند. این نوع از لامپ ها از انرژی بسیار کمی جهت تولید روشنایی استفاده می کنند، همچنین می توانند همه نوع رنگی تولید کنند. 

مصرف ده درصدی برق، عمر بالای ۵۰۰۰۰ ساعت، نوردهی بالا از جمله مزیت های لامپ های ال ای دی است،

همین مزیت ها سبب شده که روزانه استفاده از آنها افزایش پیدا کند و گسترده تر از پیش شود. بسیاری از افراد اعتقاد دارند که لامپ‌ هایی LED آینده را از دست سایر رقبا خارج خواهند کرد.

امروزه بسیاری از شرکت های بزرگ سازنده لوازم روشنایی به خصوص شرکت های فعال در زمینه روشنایی منازل تمرکز خود بر تولید لامپ های ال ای دی گذاشته اند. 

از طرفی دیگر اینگونه لامپ ها می توانند با مصرف کم از جریان های AC و DC تغذیه کنند پس می توانند از منابع خورشیدی هم شارژ شوند و جهت تامین نیرو کاربرد دارند. 

برای روشنائی معابر، خیابان ها و جاده‌ ها، تزئین و زیباسازی معابر و پل ها و مکان های مختلف در حال حاضر از این منابع استفاده می شود. با توجه به هزینه بالای تعمیر و نگهداری منابع روشنائی سنتی در این مکان ها و طول عمر بالا و صرفه‌ جویی انرژی تا ۹۰ درصد، توجیه فنی و اقتصادی استفاده ازLED ها را بسیار بیشتر می‌ کند.

گردآوری: بخش دکوراسیون سرپوش

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
زندگینامه لقمان حکیم زندگینامه لقمان حکیم و روایت های قرآنی وی

دوران زندگی: دوران حضرت داوود

محل تولد: حبشه

شهرت: لقمان حکیم

محل دفن: فلسطین یا ناحیه راشدیه در شمال بغداد

زندگینامه لقمان حکیمبیوگرافی لقمان حکیم

ادامه
سروش صحت بیوگرافی سروش صحت بازیگر و مجری پرطرفدار ایرانی

تاریخ تولد: ۸ آذر ۱۳۴۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و مجری

آغاز فعالیت: ۱۳۷۶ تاکنون

تحصیلات: لیسانس آلودگی شیمیایی دریا

ادامه
عبدالقادر گیلانی زندگینامه عبدالقادر گیلانی شاعر و عارف قرن ششم

تاریخ تولد: ۱ رمضان ۴۷۱ هجری قمری

محل تولد: صومعه سرا، گیلان

محل زندگی: گیلان، بغداد

حرفه: عارف، صوفی، محدث، و شاعر

درگذشت: ۸ ربیع الاول ۵۶۱ هجری قمری

محل دفن: محله باب ‌الشیخ بغداد

ادامه
استیو جابز زندگینامه ثروتمند بزرگ استیو جابز و بنیان گذار شرکت اپل (+ تصاویر دوران جوانی)

تاریخ تولد: ۲۴ فوریه ۱۹۵۵

محل تولد: سان فرانسیسکو، کالیفرنیا

ملیت: آمریکایی

حرفه: کارآفرین، مخترع، بنیان‌گذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت رایانه‌ای اپل

سال های فعالیت: ۱۹۷۴ تا ۲۰۱۱

درگذشت: ۵ اکتبر ۲۰۱۱ در پالو آلتو، کالیفرنیا

ادامه
پاتریک دمپسی بیوگرافی پاتریک دمپسی جذابترین مرد ۲۰۲۳

تاریخ تولد: ۱۳ ژانویه ۱۹۶۶

محل تولد: لوئیستون، مین

ملیت: آمریکایی

حرفه: بازیگر، رانندهٔ اتومبیل‌رانی

شروع فعالیت: ۱۹۸۵ تاکنون

ادامه
 محمدرضا حیاتی بیوگرافی محمدرضا حیاتی مجری اسبق صدا و سیما / حواشی زندگی وی

تاریخ تولد: ۲۷ دی ۱۳۳۴

محل تولد: آبادان

محل زندگی: تهران

حرفه: گوینده و مجری صدا و سیما 

شروع فعالیت: ۱۳۵۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته علوم سیاسی

ادامه
زندگینامه آرتمیس یکم زندگینامه آرتمیس یکم نخستین بانوی دریاسالار ایرانی

تولد: سده ۵ (پیش از میلاد)، هالیکارناس

سلطنت: ۴۶۰–۴۸۴ پیش از میلاد

جانشین: ۴۸۴ پیش از میلاد

تاجگذاری: پیسیندلیس

درگذشت: سده ۵ (پیش از میلاد)

ادامه
یسنا میرطهماسب بیوگرافی یسنا میرطهماسب بازیگر نوظهور سینما

تاریخ تولد: ۲۸ فروردین ۱۳۷۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت:  سال ۱۳۹۱ تاکنون

تحصیلات: دانشجوی رشته معماری

ادامه
زر امیرابراهیمی بیوگرافی زر امیرابراهیمی و حواشی زندگی او (+تصاویر)

تاریخ تولد: ۱۸ تیر ۱۳۶۰ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: سال ۱۳۷۸ تاکنون

تحصیلات: فارغ‌التحصیل رشته بازیگری تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش