جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۸۰۰۰۴۹

علائم، عوارض، تشخیص پارکینسون و روش های درمان با طب سنتی

پارکینسون,درمان بیماری پارکینسون,پارکینسون بیماریشیوع بیماری پارکینسون با بالا رفتن سن، افزایش می یابد
پارکینسون، نوعی اختلال پیشرفته ی عصبی است که بر حرکت شخص تأثير می گذارد. بیماری پارکینسون معمولاً با ایجاد مشکلات حرکتی بروز کرده و به مرور پیشرفت می کند. سیر بیماری پارکینسون پیشرونده است و منجر به کاهش تدریجی عملکرد شخص می شود.

پارکینسون

بیماری پارکینسون (PD) یک اختلال عصبی است که بطور عمده بر نورون های تولید کننده دوپامین ("دوپامینرژیک") در یک منطقه خاص در مغز، به نام ماده سیاه (سابستنشیال نگرا) اثر می گذارد. دوپامین نقش مهمی در تنظیم حرکت بدن دارد و کاهش آن میتواند علت بسیاری از علائم بیماری پارکینسون شخص مبتلا باشد. دلیل این عارضه دقیقا معلوم نیست، ولی اغلب کارشناسان فکر می کنند که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی میتواند در بروز این بیماری مؤثر باشد.

پارکینسون نوعی اختلال پیشرونده سیستم عصبی است که بر روی حرکت تأثیر می گذارد. علائم، کم کم شروع می شود گاهی وقت ها با یک لرزش کوچک در یک دست که شخص به سختی متوجه آن می شود شروع می شود. علاوه بر لرزش ها که بسیار رایج هستند، این اختلال معمولاً سبب خشکی یا کند شدن حرکت نیز می شود. علائم بیماری پارکینسون با پیشرفت بیماری و با گذشت زمان بدتر می شود.

هرچند بیماری پارکینسون قابل درمان نیست ولی داروها امکان دارد علائم شما را به میزان چشمگیر بهبود بخشند.  گاهی اوقات پزشک متخصص مغز و اعصاب ممکن است برای تنظیم مناطق خاصی از مغز و بهبود علائم، جراحی را پیشنهاد کند.

علائم پارکینسون 

تقریباً تمام افراد مبتلا به پارکینسون لااقل یکی از این علائم را تجربه می کنند و زمانی که این علائم شدید شوند، منجر به ناتوانی می شوند. این علائم میتوانند در هر زمانی آشکار شوند، ولی یک روند کلی را دنبال می کنند. علائم زیر امکان دارد سالها پیش از ظهور هرگونه نشانه ی حرکتی مانند لرزش وجود داشته باشند ولی وجود آنها مبنی بر ابتلا به پارکینسون نیست و در دیگر بیماری ها نیز دیده میشوند:

>> بیماری افسردگی

>> اختلالات خواب

>> مشکل در تفکر و برنامه ریزی، فراموشی، کاهش توجه و تمرکز

>> آبریزش دهان و نیاز فوری به دفع ادرار

>> یبوست

>> عرق کردن بیش از حد 

>> مشکلات پوستی

>> اختلال بلع

>> حالت تهوع و استفراغ

>> از دست دادن حس بویایی

>> فشار خون پایین در موقع ایستادن

>> درد

>> اختلال نعوظ

بیماری پارکینسون چیست,پارکینسون,داروهای پارکینسونپارکینسون نتیجه از بین رفتن یا ضعیف شدن و لطمه خوردن سلول های عصبی در مغز میانی است

رایج ترین علائم پارکینسون عبارت اند از:

- لرزش به ویژه در حالتی که اندام ها حرکتی ندارند

- سفتی عضلانی و كندی حركت در كل بدن

- راه رفتن نامتناسب به حالتی كه پاها به زمین كشیده میشوند و فاصله پاها از هم بیش از حالت طبیعی است.

- قامت خمیده

- از بین رفتن حالت چهره

- تغییرات صدا و ضعیف و بم شدن آن

علایم بیماری پارکینسون,بیماری پارکینسون,بیماری پارکینسونپارکینسون معمولاً از میان سالی یا پیری شروع می شود

شیوع و پروگنوز بیماری پارکینسون 

شیوع بیماری پارکینسون با بالا رفتن سن، افزایش می یابد به طوریکه این بیماری بیش تر در افراد بالای ۶۰ سال تشخیص داده می شود و در صورت ابتلا در سنین پایین تر، به آن پارکینسون زودهنگام گفته می شود که در افراد ۲۰ تا ۴۰ ساله اتفاق می افتد و ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد پارکینسون را شامل می شود. تخمین زده می شود که با افزایش امید به زندگی میزان شیوع پارکینسون هم فزونی یابد. پیشرفت بیماری پارکینسون و میزان اختلالی که در زندگی روزمره ی شخص ایجاد می کند در هر بیمار متفاوت است. خیلی از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون برای بازه طولانی مدت زندگی خواهند کرد، در حالیکه بعضی دیگر خیلی سریعتر غیرفعال می شوند. با درمان مناسب، بیماران میتوانند زندگی طولانی و پویایی را تجربه کنند. امید به زندگی در افراد مبتلا به پارکینسون در قیاس با افراد سالم، یکسان است.

عوارض جانبی پارکینسون 

بیماری پارکینسون با بیماری های دیگری همراه است که اکثراً قابل درمان می باشند. بعضی از این عوارض عبارتند از:

۱. افسردگی و تغییرات احساسی مثل ترس، اضطراب یا از دست دادن انگیزه.

۲. مشکل در جویدن و بلع که سبب خفگی و اختلالات تغذیه ای می شود.

۳. افزایش ترشح بزاق و آبریزش از دهان.

۴. بیدار شدن از خواب در طول شب، زود بیدار شدن از خواب و خوابیدن در طول روز.

۵. مشکلات ادراری، عدم کنترل ادرار

۶. یبوست

۷. اختلال بویایی

۸. خستگی

۹. درد

۱۰. مشکلات جنسی و افت فشار خون 

بیماری پارکینسون,پارکینسون طب سنتی,پارکینسون چیستپزشکان برای تشخیص پارکینسون، سابقه بیماری های عصبی بیمار را بررسی و او را معاینه میکنند

علت ابتلا به پارکینسون 

علت بیماری پارکینسون ناشناخته است ولی این بیماری نتیجه از بین رفتن یا ضعیف شدن و لطمه خوردن سلول های عصبی در مغز میانی است. سلول های عصبی ماده ای به نام دوپامین، ترشح می کنند. دوپامین پیام های عصبی را از مغز میانی به بخش دیگری از مغر به نام کارپوس استراتوم می برد. این پیام ها به حرکت بدن تعادل می بخشند. زمانی که سلول های ترشح کننده دوپامین در مغز میانی می میرند، مراکز دیگر کنترل کننده حرکات بدن نامنظم کار می کنند. اختلال های مراکز کنترل بدن در مغز سبب بوجود آمدن علائم پارکینسون می شود. در صورتیکه ۸۰ درصد سلول های ترشح کننده دوپامین از بین بروند، نشانه های پارکینسون پدیدار می شود. بعضی از عواملی که بنظر میرسد در ابتلا به بیماری پارکینسون نقش داشته باشند:

* عوامل ژنتیکی:

محققان جهش های ژنتیکی خاصی را کشف نموده اند که میتواند سبب پارکینسون شود. تغییرات ژن خاص بنظر میرسد خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را فزونی دهد.

* عوامل محیطی:

قرار گرفتن در معرض سموم خاص یا عوامل محیطی امکان دارد خطر ابتلا به پارکینسون را افزایش دهد؛ ولی درصد احتمال آن پایین است.

از دیگر مواردی که میتواند علت بیماری پارکینسون باشد؛ میتوان به افزایش سن، مصرف بعضی داروهای خاص، آسیب مغزی، تومورهای مغزی، آنسفالیت بعد از بیماری آنفلوانزا، عفونت با ویروس های دارای رشد آهسته یا مسمومیت با مونواکسیدکربن را نام برد.

عوامل خطر پارکینسون

عوامل خطر بیماری پارکینسون شامل موارد زیر است:

- سن:

بزرگسالان جوان به ندرت به بیماری پارکینسون مبتلا می شوند. پارکینسون معمولاً از میان سالی یا پیری شروع می شود و خطر آن با افزایش سن افزایش می یابد. معمولاً افراد در حدود ۶۰ سال یا بالاتر به این بیماری مبتلا می شوند.

- وراثت:

اگر یکی از بستگان نزدیک شخص به بیماری پارکینسون مبتلا باشد احتمال ابتلا به این بیماری در او فزونی می یابد. با این حال درصورتی که در خانواده خود بستگان زیادی با بیماری پارکینسون نداشته باشید خطر ابتلای شما کم است.

- جنسیت:

مردان بیش از زنان در معرض بیماری پارکینسون هستند.

- قرار گرفتن در معرض سموم:

قرارگیری در معرض علف کش ها و آفت‌کشها خطر بیماری پارکینسون را به میزان اندکی افزایش می دهد.

- صدمات جمجمه ی سر:

در بررسی های گوناگون دیده شده است که ضربه به سر و دیگر بیماری های جدی نیز میتوانند خطر ابتلا به پارکینسون را افزایش دهند.

عوارض جانبی پارکینسون,پارکینسون,پیشگیری از بیماری پارکینسونکسانی که ورزش می کنند اکثراً به اختلالات حرکتی و پارکینسون مبتلا نمی شوند

تشخیص و ارزیابی بیماری پارکینسون 

تشخیص پارکینسون، اکثراً در مرحله نخست توسط پزشکان متخصص داخلی یا پزشکان عمومی انجام می شود. خیلی از افراد بعد از این تشخیص اولیه برای نظرخواهی بیشتر به یک متخصص مغز و اعصاب با تجربه و مهارت خاص در ارزیابی و درمان بیماری پارکینسون که به آنها متخصصین اختلالات حرکتی نیز گفته می شود نیز مراجعه می کنند. پزشکان برای تشخیص پارکینسون، سابقه بیماری های عصبی بیمار را دقیقا بررسی کرده و بیمار را معاینه می کنند. هرچند هیچ آزمایش تشخیصی استانداردی برای پارکینسون وجود ندارد، ولی فناوری تصویربرداری دات اسکن (نوع خاصی از اسکن مغزی)، امکان دارد بینش مفیدی برای کمک به پزشک در تشخیص پارکینسون در مراحل اولیه بیماری ارائه دهد.

نقش اصلی هر گونه آزمایش دیگر، رد احتمال وجود سایر بیماری ها با علائم شبیه به بیماری پارکینسون مثل سکته مغزی یا هیدروسفالی است. تشخیص قطعی موارد بسیار خفیف پارکینسون، حتی توسط متخصصین مغز و اعصاب با تجربه نیز سخت است. این مسئله تا حدودی به این علت است که مشکلات و بیماری های عصبی فراوانی وجود دارند که علائمی شبیه به پارکینسون دارند. برای ارزیابی و تشخیص پارکینسون معمولاً موارد زیر را انجام میدهند:

> ضربه به انگشت دست و انگشت شست با هم و یا ضربه به پا برای بررسی کُندی حرکت مراجع

> شل کردن دست برای مشاهده لرزش در زمان استراحت

> شل کردن عضلات حین حرکت گردن بازو ها و ساق پا به منظور بررسی سفتی اندام ها 

> حفظ تعادل ایستادن حین هل دادن آرام

پیشگیری از بیماری پارکینسون 

از آن جا که دلیل پارکینسون ناشناخته است، راههای جلوگیری از این بیماری نیز یک رمز و راز باقی مانده است. بعضی تحقیقات نشان داده اند که تمرین هوازی منظم می تواند خطر بیماری پارکینسون را کاهش دهد. بعضی تحقیقات دیگر نشان داده است افرادی که کافئین مصرف می کنند خطر ابتلا به بیماری پارکینسون در آن ها کم تر از کسانی است که نوشیدنی های کافئین دار نمی نوشند. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا کافئین در مقابل پارکینسون مراقبت می کند یا به روش دیگری مرتبط است.

داروهایی برای بهبود موقتی بیماری پارکینسون 

در مراحل اولیه ی بیماری پارکینسون، اکثراً پزشکان یک یا چند داروی شناخته شده با نام آگونیست های دوپامین را تجویز می کنند. این داروها علائم پارکینسون را توسط پیروی کردن از عمل دوپامین در مغز کنترل می کنند؛ دوپامین یک ماده شیمیایی است که مغز بیماران مبتلا به پارکینسون فاقد آن است. 

این داروها به کنترل بعضی از حرکات غیرطبیعی مرتبط با علائم پارکینسون و تا زمانی که این علائم هنوز نسبتاً کم هستند، کمک می کنند. با این حال این داروها به بهبود علائمی که وضع و حالت بیمار را تحت تأثیر قرار دادند کمک نمی کند و میتواند سبب بروز عوارض جانبی مثل مشکلات خواب، توهم و خیال، میل به رفتارهای پُرخطر مثل قمار و حرکات بدون فکر جنسی شود. اغلب بیماران پارکینسون پس از این که چند سال از بیماری آن ها گذشت و دیگر آگونیست های دوپامین پاسخ خوبی به بیماری آن ها نداد، به سمت مصرف ترکیبی از داروهای لوودوپا و کاربیدوپا (Sinemet Parcopa, or Atamet) می روند. ماده فعال در Sinemet و Parcopa و Atamet در مغز به دوپامین تبدیل می شود. این داروها به مدت بیش از ۳۰ سال است که برای کنترل علائم پارکینسون استفاده شده است.

روش های درمان پارکینسون با طب سنتی

درمان های حمایتی میتوانند به کاهش بعضی از علائم و عوارض بیماری پارکینسون مثل درد، خستگی و افسردگی کمک کنند. این روش ها وقتی بهمراه درمان های شما انجام میشوند، کیفیت زندگی شما را بهبود می بخشند:

۱- ماساژ:

ماساژ درمانی میتواند تنش عضلانی ناشی از پارکینسون را کاهش داده و سبب آرامش شود ولی این روش درمانی بندرت تحت پوشش بیمه درمانی قرار دارد.

درمان پارکینسون,علائم پارکینسون,پارکینسونپارکینسون درمان قطعی ندارد اما کار درمانی و ماساژ در این زمینه نقش به سزایی ایفا می کند

۲- یوگا:

یوگا در کاهش عوارض پارکینسون موثر است. در یوگا، حرکات کششی و ایجاد حرکات نرم امکان دارد انعطاف پذیری و تعادل شما را افزایش دهد. شما ممکن است اغلب نکات را متناسب با توانایی های بدنی خود تغییر دهید.

۳- تکنیک الکساندر:

این روش که بر وضعیت بدنی، تعادل و تفکر در خصوص نحوه استفاده از ماهیچه ها تمرکز دارد، میتواند تنش و درد عضلات شخص مبتلا به پارکینسون را کاهش دهد.

۴- تایچی:

شکل قدیمی ورزش چینی، تای تای دارای حرکات کند و روان است که امکان دارد سبب بهبود انعطاف پذیری، تعادل و قدرت عضلات شود. تای چی همچنین امکان دارد از افتادن شخص جلوگیری کند. چندین شکل از تای چی برای افراد در هر سنی و شرایط جسمی مناسب است. یک مطالعه نشان داد که تای چی ممکن است تعادل افراد مبتلا به بیماری پارکینسون خفیف تا متوسط را بیش از تمرین های کششی و مقاومت بهبود بخشد.

۵- کاردرمانی:

کاردرمانی به افراد روش های جایگزینی را برای انجام کارهای روزانه آموزش می دهد؛ کارهایی که امکان دارد بعنوان یک چالش مطرح شوند مثل غذا خوردن و لباس پوشیدن. این آموزش ها میتواند به افراد مبتلا به پارکینسون کمک کند که استقلال خود را حفظ کنند. متخصص کاردرمانی میتواند خانه شما را بررسی کند و پیشنهادهایی بدهد که انجام فعالیت در خانه را ایمن تر و آسان تر کند.

۶- مراقبه:

برای کاهش بعضی از علائم و عوارض بیماری پارکینسون، مراقبه موثر است. در مدیتیشن، شما بی سر و صدا ذهن خود را بر روی یک ایده یا تصویر متمرکز می کنید. مدیتیشن امکان دارد استرس و درد را کاهش دهد و حس سرزندگی را در شخص بهبود بخشد.

پارکینسون,بیماری پارکینسون و درمان آن,علائم بیماری پارکینسونعلائم پارکینسون ابتدا در یک سمت بدن و سپس با گذشت زمان در سمت دیگر ظاهر میشوند

گردآوری: بخش سلامت سرپوش

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش