شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۵۲ - ۱۳ دي ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۱۰۰۰۷۲۲
سایر ورزشها

«اهمال» در عملیات امداد و نجات حوادث اخیر ارتفاعات تهران به بهانه تاریکی شب و باد زیاد؟

به کوهنوردان زمین‌گیر شده در حادثه بهمن,امدادرسانی
یک مدرس فدراسیون کوهنودری معتقد است که نیروی‌های امداد و نجات هلال احمر می‌توانستند خود را زودتر برای یاری‌رسانی به کوهنوردان زمین‌گیر شده در حادثه بهمن و بوران در ارتفاعات تهران برسانند، اما به بهانه تاریکی شب و باد زیاد در عملیات امداد تاخیر ایجاد کرده‌اند.

حسین شهلایی، کوهنورد و  مدرس درجه دو سنگنوردی، یخ و برف فدراسیون کوهنوردی در گفتگو با ایسنا با انتقاد از روش عملکرد گروه امداد و نجات هلال احمر برای نجات کوهنوردان گرفتار در سانحه ارتفاعات تهران اعلام کرد:از هنگامی که همه ما به علت علاقه و عشق به طبیعت، پای در کوهستان و طبیعت نهادیم و برای انجام فعالیت های مختلف ورزشی در محیط هایی به دور از شهر رفتیم خطرات بالقوه ای ما را تهدید کرده و می کند. در اصول اول هر فعالیتی در محیط های خارج از شهر و خارج از دسترس که در اصطلاح به آن بک کانتری( back country) گفته میشه خواندیم، آموختیم و آموزش دادیم که امداد رسانی با تاخیر صورت می گیرد. یعنی زمان رسیدن نیروهای امدادی به یک منطقه کوهستانی بسته به میزان دور بودن و صعب العبور بودن، نسبت به امداد شهری بیشتر است.

او افزود:این مورد بستگی داشته که شما در کجای دنیا زندگی می کنید. در گزارش های امداد و نجات صورت گرفته در کشورهای پیشرفته این زمان به حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه خواهد رسید. از زمانی که به یاد دارم همواره این موضوع مورد مناقشه بوده که بالاخره یک سازمان مشخص متولی امر نجات کوهستان باشد اما با کمال تاسف ما با حمل اجساد کوهنوردان مواجه می شویم که آن هم با پوشش رسانه ای و افتخار صورت می گیرد.

این کوهنورد گفت:چرا ما نباید مانند کشورهای اروپایی و بعضا آمریکایی از یک سیستم امداد و نجات سریع و کارآمد بهره مند شویم؟ هنگام وقوع بهمن و یا گم شدن کوهنوردان و طبیعت گردان، تاخیر به بهانه های مختلف توسط سازمان های متولی همیشه حادثه ساز بوده است.

شهلایی با انتقاد از نحوه امداد و نجات هلال احمر در ارتفاعات تهران به خصوص در کلکچال گفت:معتقدم در حادثه اخیر ارتفاعات تهران اهمال صورت گرفته است. در تمامی گزارش ها آمده که عملیات جستجو صبح روز شنبه آغاز شده است. جای تعجب دارد وقتی هر دقیقه برای فرد سرمازده او را به مرگ خود نزدیک تر می کند تنها بهانه تاریکی هوا مانع حرکت تیم های امدادی باشد! آیا ممکن نبود حضور تیم های نجات در غروب روز جمعه جان حتی یک نفر را نجات دهد ؟

او افزود:اگر این سازمان ها که بودجه های فراوانی بابت این کار دریافت می کنند توان عملیات در شرایط بد آب و هوایی و تاریکی را ندارند بهتر نیست همه آنها را ملغی کنیم؟ شاید اینگونه خیال ما هم راحت تر شود و بدانیم با اتکا به توان و دانش و تجهیزات خود باید پا به کوهستان بگذاریم. شاید کسانی که به دلیل بدی آب و هوا مجبور به شب مانی پایین تر از قله کلک چال شده اند منتظر رسیدن تیم امداد بوده اند و  یا آن کسی که دچار بهمن شده تا چند ساعت منتظر بوده و چه نگاه های پر حسرتی که در انتظار، جان به جان آفرین تسلیم کرده اند.

شهلایی ادامه داد :در این مسئله که عده ای از جان باختگان حادثه جمعه در اثر کم تجربگی و نداشتن امکانات متناسب با شرایط آب و هوا دچار حادثه شده اند شکی نیست اما بررسی پیش بینی سایت های معتبر هواشناسی هم بی تاثیر نبوده است. از جمله عدم پیش بینی باد در ارتفاعات که شاید به حدود ۷۰ کیلومتر بر ساعت یا حتی بیشتر هم می رسید چرا که بنده هم در منطقه بودم. در محل شیر پلا سرعت باد حدود ۴۰ الی ۵۰ کیلومتر بر ساعت و در یال زیر سیاه سنگ به حدود ۷۰ می رسید. بطوری که تعادل را بهم می زد و عده ای از افراد دیده می شدند که با امکانات نامناسب به صعود ادامه می دادند. بعضی از آنها حتی قادر به بازگشت هم نبودند. این درحالی است که حداکثر باد توسط سایت های معتبر حدود ۲۰ کیلومتر در ساعت اعلام شده بود.

او با انتقاد از امداد و نجات سازمان هلال احمر گفت:وظیفه سازمانی مانند هلال احمر امداد‌رسانی است حال به هر علتی که فرد دچار حادثه شده باشد. کوهنورد و کوهرو و چوپان و افراد دیگر فرقی نمی کند. آیا زمان آن نرسیده که در این باره چاره ای اندیشیده شود؟ تا کی باید افسوس بخوریم؟ تا چه وقت باید وظیفه هلال احمر آوردن جسد باشد که البته در این مورد هم باز خود کوهنوردان پیشرو بوده اند. چرا نباید زمان حضور نیروهای امدادی را به حداقل کاهش داد؟

این کوهنورد با بیان اینکه نیروی های امداد و نجات هلال احمر می توانستند خود را زودتر برای یاری رسانی به کوهنوردان زمین گیر شده برسانند اما به بهانه تاریکی شب و باد زیاد در عملیات امداد تاخیر ایجاد کرده اند ، اضافه کرد:از غروب جمعه باد در ارتفاعات تهران  فروکش کرد و امکان حضور در ارتفاعات مهیا بود و باید پرسید که چرا شاهد حضور تیم تخصصی تا دندان مجهز هلال احمر نبودیم؟ آیا ممکن نبود تعدادی از متوفیان زنده باشند؟ وقتی دمای هوای تهران به منفی ۵ درجه رسید و دما در ارتفاع ۳۰۰۰ حدود منفی ۱۵ بود، چند نفر توان زنده ماندن تا صبح را داشته اند شاید باید افراد تا زمان رسیدن نیروهای امدادی زنده می ماندند و تخلف کرده اند !

او  ادامه داد:هنگام بروز آتش سوزی نیروهای آتش نشانی به سرعت به محل حادثه می رسند و نیروهای اورژانس در مناطق شهری به سرعت بر سر بیمار حاضر میشوند. آیا همین نباید در مورد امداد کوهستان وجود داشته باشد؟ اصلا فرض کنیم امکان پرواز هلی کوپتر هم نبود. یک تیم ورزیده می تواند در زمان حدود ۴ ساعت به قله کلکچال صعود کند. آیا حتی این امکان هم برای هلال احمر وجود نداشت؟ وظیفه ی کلیه دستگاه های ذیربط مانند مدیریت بحران استانداری، شهرداری، آتش نشانی، هلال احمر و هر نهاد دیگری که در این زمینه مسئولیت دارد این است که برای جلوگیری از حوادث مشابه در ارتفاعات شمال تهران برای شروع و بعد برای کل کوهستانهای کشور، به این مهم بپردازند. وجود یک نیروی امداد کوهستان مستقل به هر نامی که وظیفه آن حضور سریع در منطقه با امکانات مناسب باشد و از زبده ترین افراد کوهنورد تشکیل شود نه اینکه خود تیم نیازمند یک تیم امداد دیگر شود که قبلا اتفاق افتاده است. همچنین در صورت امکان با هلی برد در اسرع وقت به ارتفاعات دسترسی داشته باشد.

شهلایی در پایان بیان کرد :تا زمان ایجاد چنین گروهی لازم است کلیه افرادی که به ورزشهای کوهستانی می پردازند بدانند منتظر حضور بموقع هیچ نهاد امداد و نجاتی نباشند. در حال حاضر فقط افراد و اعضای خود گروه حادثه دیده هستند که می توانند به خود و دیگر افراد گروه شان کمک کنند. بنابراین لازم است تا علاوه بر توانمند سازی خود در زمینه دانش فنی و آمادگی جسمی و تجهیزاتی، از اجرای برنامه های پر خطر و بدون تیم پشتیبانی متشکل از خود کوهنوردان در منطقه پرهیز نمایند چرا که هنوز چشم امیدی به هلال احمر و هیچ سازمان دیگری نیست.

به گزارش ایسنا، جمعه دو هفته قبل ۱۱ تن از هموطنان به علت توجه نکردن به هشدارها و ریزش بهمن جان خود را از دست دادند. پس از سه روز عملیات جستجو و نجات، پیکر ۸ کوهنورد در کلکچال، ۲ نفر در دارآباد و یک نفر دیگر هم در آهار پیدا شد. امید است از این حادثه که بعنوان " جمعه سیاه " یاد می شود درس گرفته تا دیگر شاهد این حوادث نباشیم.

  • 14
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • جمعه ۷ اردیبهشت
    فوتسال جام ملت‌های آسیا
    ویتنام - قرقیزستان
    ۱۲:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    تایلند - تاجیکستان
    ۱۴:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    ازبکستان - ایران
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر امارات
    النصر دبی - الاتحاد کلبا
    ۱۷:۳۵
  • جام حذفی ایران
    مس کرمان - چادرملو اردکان
    ۱۷:۴۵
  • جام حذفی ایران
    فجر سپاسی - گل گهرسیرجان
    ۱۸:۰۰
  • جام حذفی ایران
    هوادار - مس سونگون
    ۱۸:۱۵
  • جام حذفی ایران
    آلومینیوم اراک - پرسپولیس
    ۱۸:۱۵
  • جام حذفی ایران
    تراکتور - ذوب آهن
    ۱۸:۳۰
  • جام حذفی ایران
    ملوان - سایپا
    ۱۸:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الهلال - الفتح
    ۱۸:۳۰
  • جام حذفی ایران
    استقلال آبی پوش ملاثانی - سپاهان
    ۱۹:۳۰
  • لیگ برتر امارات
    الامارات - الوحده امارات
    ۲۰:۱۵
  • سوپرلیگ ترکیه
    آدانا دمیراسپور - گالاتاسرای
    ۲۰:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاتحاد - الشباب
    ۲۱:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    رئال سوسیداد - رئال مادرید
    ۲۲:۳۰
  • چمپیونشیپ انگلیس
    کوئینز پارک - لیدز
    ۲۲:۳۰
  • شنبه ۸ اردیبهشت
    لیگ برتر انگلیس
    وستهم - لیورپول
    ۱۵:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    لاس پالماس - خیرونا
    ۱۵:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    بایرن مونیخ - آینتراخت فرانکفورت
    ۱۷:۰۰
  • بوندسلیگا آلمان
    لایپزیش - دورتموند
    ۱۷:۰۰
  • لیگ برتر انگلیس
    منچستریونایتد - برنلی
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    فولام - کریستال پالاس
    ۱۷:۳۰
  • سری آ ایتالیا
    یوونتوس - آث میلان
    ۱۹:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    بایرلورکوزن - اشتوتگارت
    ۲۰:۰۰
  • لیگ برتر پرتغال
    بنفیکا - براگا
    ۲۰:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الخلیج - النصر
    ۲۱:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    استون ویلا - چلسی
    ۲۲:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    اتلتیکومادرید - اتلتیک بیلبائو
    ۲۲:۳۰
  • لیگ یک فرانسه
    پاری سن ژرمن - لو آور
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش