شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۱۲۰۰۲۸

زندگینامه حضرت خدیجه کبری(س) و ماجرای ازدواجش با پیامبر

خدیجه کبری,حضرت خدیجه کبری همسر حضرت محمد,زندگینامه حضرت خدیجه کبریحضرت خدیجه کبری از قبیله قریش بود
یکی از زنان برجسته قریش در پیش از ظهور اسلام به نام حضرت خدیجه کبری( س) میباشد و از القاب وی می توان به« طاهره»،« سیده زنان قریش»،« مبارکه‏»،« بانوی دوراندیش و خردمند» و« بانوی عاقل» اشاره کرد که جایگاه بالای او را در میان مردم نشان می دهد.

چکیده ای از زندگینامه حضرت خدیجه کبری( س)

نام کامل:خدیجه دختر خویلد بن اسد بن عبدالعزی بن قصی

کنیه: ام المؤمنین

لقب:سیده نساء قریش- خیرالنساء- بانوی بلندمرتبه

زادروز:پانزده سال قبل از عام الفیل

زادگاه:مکه

درگذشت:دهم رمضان سال دهم بعثت

مدفن:قبرستان معلاة

زندگینامه حضرت خدیجه کبری

حضرت خدیجه( س) که در پانزده سال پیش از عام الفیل دیده به جهان گشود؛ اصل و نسبش به قبیله ی قریش برمی گردد. خُوَیلد بن اسد نام پدر حضرت خدیجه کبری( س) بود و مادرش به نام فاطمه بنت زائده بود. درواقع والدین او در حجاز، از اصیل ترین خاندان های عرب به شمار می رفتند.

آشنایی و ازدواج حضرت خدیجه کبری با محمد امین( ص)

وقتی که حضرت خدیجه کبری( س)، خصوصیات محمد امین( ص) که شامل آوازه درستی و امانتداری و خوش خلقي بود را شنید، با ابوطالب عموی پیامبر( ص)، مذاکراتی کرد و قرار بر این شد تا برای امور مربوط به داد و ستد ها در کاروان تجارتی خود، حضرت محمد ( ص) را انتخاب کند و محمد امین( س) از سوی او مامور شد تا برای امر تجارت، به شام سفر کند.

خدیجه( س) پس از این سفر تجارتی، شیفته ی اخلاقیات محمد امین( ص) شد که از آن ها می توان به لیاقت، نجابت، شخصیت ممتاز و محترم، امانت داری و صداقت، مکارم اخلاقی و معنوی، خوی نیکو و خصال پسندیده اشاره کرد؛ به همین خاطر تصمیم گرفت که با وی ازدواج کند. سپس واسطه ای به نام نفیسه را انتخاب کرد تا به محمد( ص)، امادگی او را برای امر ازدواج را اطلاع دهد و از این رو در خانه خود، مجلس عقد باشکوهی را برگزار کرد و همسر حضرت محمد ( ص) شد.

 زندگی نامه حضرت خدیجه,دختر حضرت خدیجه کبری,ازدواج حضرت خدیجه کبریازدواج حضرت خدیجه کبری با پیامبر، ۱۵ سال قبل از بعثت پیامبر (ص) بود

طبق عقیده و باور برخی از مورخان، حضرت خدیجه کبری( س) به منظور اعلام امادگی اش برای امر ازدواج با محمد امین( ص)، خودش اقدام کرد و بنابر گفته ابن هشام مورخ مشهور، حضرت خدیجه کبری( س) به محمد چنین گفت:« عموزاده من به خاطر خویشاوندی بینمان و عظمت و احترامت در نزد قومت و علاوه بر آن امانت و خوی نیکو و راستگویی ات، می خواهم صریحاً امادگی ازدواجم با تو را اعلام کنم»، پیامبر( ص) برای عموی خود به نام ابوطالب؛ این موضوع را شرح داد و ابوطالب به او گفت که با چنین نظری موافق است. نفیسه بعنوان یک واسطه خبر آمادگی محمد امین( س) را به گوش خدیجه( س) رساند. درواقع ۱۵ سال پیش از بعثت پیامبر( ص)، حضرت خدیجه کبری( س) و محمد با هم ازدواج کردند و در این هنگام ، پیامبر ۲۵ ساله بود درحالیکه حضرت خدیجه کبری( س) ۴۰ ساله شده بود.

از شرکت کنندگان مراسم عقد این زوج می توان به حضور عمو های پیامبر( ص) و بستگان خدیجه( س) و پسر عمویش به نام ورقه بن نوفل اشاره کرد. از ابوطالب به عنوان بزرگ بنی هاشم و عمو و کفیل پیامبر( ص) یاد میشد؛ به همین خاطر خطبه عقد را برای این زوج جاری کرد و در میان اعراب جاهلی آن زمان بر خلاف سنت های ازدواج، خدیجه( س) بیشتر مال و ثروت و دارایی اش را هدیه به حضرت محمد ( ص) داد.

طبق بعضی از نقل‎ قولها، مهریه حضرت خدیجه( س) ۲۰ شتر تعيين شده بود درحالیکه بعضی دیگر می گفتند که مهریه اش معادل ۱۲ اوقیه و نیم که ۵۰۰ درهم می شود، بود.

این جریان باعث شد زنان مکه رابطه شان را با خدیجه( س) قطع کنند و او را تنها بگذارند.

به هر حال حضرت خدیجه کبری( س) و محمد، صاحب دو پسر شدند و نامهای قاسم و عبدالله را برایشان انتخاب کردند ولی پیش از بعثت پیامبر( ص) هر دو فرزندش درگذشتند. علاوه بر آن ، حضرت خدیجه کبری( س) چهار دختر به دنیا آورد که نام آن ها به ترتیب، زینب، ام کلثوم، رقیه و فاطمه زهرا( س) بود. زمان تولد فاطمه زهرا( س) مصادف با بعد از بعثت بود.

ماجرای به دنیا آمدن دختر حضرت خدیجه کبری( س)

فاطمه( س) در زمانی که در شکم حضرت خدیجه کبری( س) بود با مادرش سخن می گفت و به عنوان مونس مادرش، او را به صبر دعوت میکرد. امّا خدیجه( س) از پیامبر( ص) این حالت را مخفی میکرد ولی یک روز، حضرت محمد ( ص) شنید که خدیجه( س) در حال سخن گفتن با کسی است. حضرت( ص)، اطرافش را نگاه کرد امّا کسی را ندید، از حضرت خدیجه کبری( س) پرسید:ای خدیجه! در حال صحبت با چه کسی هستی؟ خدیجه به کودک درون شکمش اشاره کرد و گفت:فرزند درون شکمم، با من سخن می گوید و مونس من است. حضرت محمد ( ص) فرمود:جبرائیل در همین لحظه به من گفت که فرزند درون شکمت دختر است. او و نسلش طاهر، بابرکت و خجسته است و خداوند از او، نسل مرا بوجود می آورد و امامان دین از نسلش به دنیا می آیند و حق تعالی آنها را به عنوان جانشینانش، پس از قطع وحی در زمین قرار می دهد.»

اقدامات برجسته حضرت خدیجه کبری و فضیلت های ایشان

>> هزینه ثروت در راه اسلام:

حضرت خدیجه کبری( س) تمامی ثروت و موالش را پس از ازدواج با حضرت محمد ( ص) به منظور توسعه دین اسلام خرج کرد.

>> اولین زنی که اسلام آورد:

اولین زنی که اسلام آورد و نماز خواند؛ حضرت خدیجه کبری( س) بود که این امر او، از اهمیت والایی در نزد پیامبر( ص) برخوردار بود؛ بدین دلیل که حضرت خدیجه کبری( س) در زمانی حامی او بود که پیامبر، هیچ یار و یاوری نداشت.

>> حمایت معنوی از پیامبر:

حضرت خدیجه کبری( س) در زمان آزرده شدن حضرت محمد ( ص) از تکذیب قریش و آزار و اذیت های آنها به او آرامش میداد و ناراحتی اش را رفع میکرد. خدیجه( س) از زمانی که با پیامبر( ص)، ازدواج کرد؛ توسط بانوان قریش، مورد آزار و اذیت قرار گرفتو حتی زمانی که او اسلام آورد، این شرایط بدتر شد. هیچ زنی برای وضع حملش به او کمک نکرد و خدا چهار بانوی بهشتی را برای کمک به او فرستاد.

خصوصیات حضرت خدیجه کبری

یکی از خصوصیات حضرت خدیجه کبری( س)، روشنبینی و دور اندیشی او بود. او به تدریج به معنویات، علاقه پیدا کرداز دیگر خصصویات این حضرت می توان به، معتقد به حق و حقیقت و متمایل به اخبار آسمانی اشاره کرد. او از این بابت راضی بود که به عنوان همسر رسول‌الله ( ص) برگزیده شده بود و با کمک مال و ثروتش، اسلام گسترش پیدا کرد. حضرت خدیجه کبری( س) آگاه به کتب آسمانی بود و علاوه بر کثرت اموال و املاک، از او به عنوان« ملکه بطحاء» یاد می کردند.

حضرت خدیجه کبری( س) دارای عقل و زیرکی فوق العاده ای بود و القاب او تا پیش از اسلام،« طاهره» و« مبارکه» و« سیده زنان» بود. حضرت خدیجه کبری( س) به خصوصیاتی شهرت پیدا کرده بود که شامل فضیلت اخلاقى و پذیرایی ‏هاى شایان بود و زنان مکه به همین خصوصیتاو حسادت میکردند.

فوت حضرت خدیجه کبری

حضرت خدیجه کبری (س) برطبق بیشتر منابع تاریخی در سال دهم بعثت، یعنی سه سال پیش از هجرت پیامبر (ص) از مکه به مدینه فوت کرد. بدین ترتیب این منابع می گویند که خدیجه (س) ۶۵ سال داشته که درگذشته است. طبق گفته ی ابن عبدالبر، خدیجه (س) در زمان مرگ، ۶۴ سال و شش ماه داشت درحالیکه سن او از نظر بیهقی، ۵۰ سال بوده است. سال رحلت خدیجه (س) براساس بعضی از منابع، مصادف با سال درگذشت ابوطالب بود. طبق فرموده ی ابن سعد، خدیجه (س) بمدت ۳۵ روز پس از وفات ابوطالب درگذشت. زمان رحلت خدیجه براساس گفته ی برخی دیگر از مورخان، در دهم رمضان سال دهم بعثت می باشد. حضرت خدیجه کبری (س) توسط پیغمبر خدا غسل داده شد و پیامبر با پارچه ای، او را کفن کرد که جبرئیل، آن را برای خدیجه از طرف خداوند عزوجل آورد.

زندگینامه حضرت خدیجه کبری,ثروت حضرت خدیجه کبری,کتاب زندگی نامه حضرت خدیجهحضرت خدیجه کبری انسانی روشن بین و دور اندیش بود

رسول خدا (ص) شخصا درون قبر حضرت خدیجه کبری (س) رفت و پس از آن خدیجه را دفن کرد و در جای خود، سنگ لحد را استوار کرد. او برای همسرش گریه و طلب آمرزش کرد. در همین سال، ابوطالب نیز به دیدار ابدی پیوست. عام الحزن، نامی بود که پیامبر این سال انتخاب کرد. حضرت خدیجه کبری (س) در« حجون مکه» در کنار قبر عبدالمطلب، ابوطالب و عبدمناف در قبرستان ابوطالب به خاک سپرده شد.

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش