شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۰۲ - ۲۷ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۶۲۸۵
کتاب، شعر و ادب

گفت‌وگو با هوشنگ طیار که از دوستان شاعر بزرگ تبریز بود؛

شهـریـار شهـر سخـن

شهریار,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
امروز به شادباش تولد شاعر بزرگ معاصر، شهریار شعر فارسی، روز شعر و ادب فارسی نامیده شده است. اگرچه هنوز بسیاری بر این انتخاب حاشیه زده‌اند و سالروز تولد یا مرگ شاعران قرون ماضی را برای نامیدن چنین روزی پیشنهاد داده‌اند، اما کسی بر بزرگی شهریار و طراوت شعر او تشکیک نکرده است.

تولد شهریار بهانه‌ای بود تا گریزی به زندگی شاعر بزنیم و زوایایی از آن را مرور کنیم. اگر از علاقه‌مندان به شعر شهریار باشید، می‌دانید که او بارها غزل‌هایی در لوای نامه نوشته و در این میان این یکی، شاید معروف‌تر از بقیه باشد که می‌گوید: «به سوی تو شیرین پسر خواهم آمد/ به پا گفته بودی به سر خواهم آمد». در این گفت‌وگو می‌خواهیم آن «شیرین‌پسر» را به شما معرفی کنیم! البته این شیرین پسر، اکنون پیرانه سری است که در ۸۳ سالگی در حسرت گذشته مانده است!

 

هوشنگ طیار، شاعر و ترانه‌سرای اردبیلی است. نام او را با ستونی ثابت که سال‌ها در روزنامه اطلاعات منتشر می‌شد می‌توان به‌خاطر آورد و البته دیگر شعرهای منتشرشده‌اش را. حالا به جام‌جم می‌گوید سه سالی است کمتر دست به سرایش شعر می‌زند؛ کاری که آن را با خواندن آثار محمدحسین شهریار در نوجوانی، آغاز کرده است. اما ماجرای اطلاق «شیرین‌پسر» و با سر سوی رفتن چه بوده؟

 

طیار می‌گوید پیش از این‌که شهریار را ببیند او را به اردبیل دعوت می‌کند و به عنوان شاعری هفده‌ساله به همشهری‌هایش کلی فخر می‌فروشد که من شاعر بزرگ معاصر را به اردبیل خواهم آورد: «شهریار نیامد و من پیش شاعران اردبیل به قول امروزی‌ها ضایع شدم. بعد که به او گفتم چرا نیامدی این غزل را نوشت و گفت که با سر خواهد آمد. هر چند باز هم نیامد! من هم نوشتم که «به سوی تو صاحب‌نظر خواهم آمد/گر افتادم از پا به سر خواهم آمد/ هنوزت غبار غمی گر به دل هست/ مخور غم که با چشم تر خواهم آمد/به دربار خود دادیم بار به یک بار/ هوس کرده بار دگر خواهم آمد...». شهریار که این را می‌خواند می‌گوید: «این شعر تو از شعری که من نوشتم بسیار بهتر است. من در سن تو نمی‌توانستم چنین شعری بنویسم. تو به سن من برسی، از من استادتر می‌شوی».

 

حالا طیار به ما می‌گوید که پیش‌بینی شهریار درست از آب درنیامده و البته به دنبال این نکته که به هیچ‌عنوان شکسته‌نفسی نمی‌کند، می‌گوید نه در بین شاعران ترک‌زبان، بلکه در شاعران فارسی هم پس از شهریار در قد و قواره او نیامده است.

 

می‌گوید رابطه‌اش با شهریار با همان شعری که برای او به تبریز می‌برد قوت می‌گیرد. بعدها هم، پس از آن غزل نخستین، در مثنوی بلندی که در معرفی مفاخر هنر ایران سروده و از شعرای قدیم و معاصر نام برده، در بیتی از طیار هم یاد می‌کند: «به شهربانی کشور به شهرت طیار/ سخنوری است به ذوق و قریحه‌ای بسیار.»

 

من و عماد، شهریار و اخوان

شهریار، نام فرزندانش را از نام دوستانش انتخاب کرده بود. مثلا اولین کسی که منظومه حیدربابایه سلام او را به فارسی ترجمه کرده بود، خانمی بود به نام هادی و از همین‌رو اسم پسرش را هادی گذاشت. حالا از طیار می‌پرسیم آیا در حلقه دوستان شهریار، شهرزاد و مریم نامی هم بود که نام دخترانش را شهرزاد و مریم گذاشت: نه، من چنین اسم‌هایی را به یاد ندارم، اما حلقه دوستان مشترک من و شهریار را عماد خراسانی تشکیل می‌داد و گاهی هم مهدی اخوان‌ثالث.

 

یک بار تنها رفتم خانه شهریار. او شعری برای عماد خراسانی گفته بود که این طور شروع می‌شد: عماد مشهدی آمد به شهر ما تبریز/ که شهریار ببیند به جلد ثانی خویش/ یکی جوان هنرمند و شاعری شیدا/ که وقف هنر کرده زندگانی خویش/ صدای گرم و لطیفی که باز می‌آرد/ مرا به یاد غزل‌های جانی خویش. من این را آوردم و برای عماد خواندم. چندان خوشش نیامد.

 

گفت معلوم نیست از صدای من تعریف کرده یا غزل‌های خودش! اما گفت برویم به دیدنش و به تبریز آمدیم به دیدارش. مهدی اخوان هم گاهی در این دیدارها بود. او درباره ترجمه‌های متعددی که تاکنون از شعرهای ترکی شهریار صورت گرفته معتقد است، ترجمه به فارسی از شعر ترکی، نمونه موفق چندانی نداشته است و شعرهای شهریار هم این گونه است: بن‌مایه و جوهر زیبایی‌شناسانه آن با ترجمه از بین می‌رود. ترجمه‌هایی هم که من از شعر شهریار خوانده‌ام، همین‌گونه بوده‌اند.

 

چرا دو دختر شهریار را کسی نمی‌شناسد

پیش از طیار با هادی بهجت، تنها فرزند پسر شهریار تماس می‌گیریم. گشاده‌رویانه ما را می‌پذیرد، اما پیشنهاد می‌دهد به جای انتخاب او برای گفت‌وگو، سراغ شخص دیگری برویم. می‌گوید: اگر با شما هم گفت‌وگو کنم، چندمین رسانه‌ای هستید که با من تماس گرفته‌اید. پرسش‌های شما متفاوت از بقیه است، اما خودم دوست ندارم در همه رسانه‌ها در این سطح دیده شوم و عده‌ای فکر کنند، جز پسرش کسی درباره‌اش حرف نمی‌زند. حق با اوست.

 

هر سال در همین روز، چندین روزنامه و خبرگزاری سراغش می‌روند و همین باعث شده که از خانواده شهریار، کس دیگری را نشناسیم. پسر شهریار می‌گوید، دو خواهرش مریم و شهرزاد، آدم‌هایی منزوی هستند و چون چندان با شعر و شاعری و آثار پدرشان آشنا نیستند، تن به گفت‌وگو نمی‌دهند. از هوشنگ طیار می‌پرسیم که آیا از دو دختر شهریار خبری دارد؟ او حرف‌های هادی بهجت را در این باره تایید می‌کند و می‌گوید: من پس از مرگ شهریار، دیگر دخترانش را ندیده‌ام. آنها را آن سال‌ها در خانه می‌دیدم. البته یکی‌شان در خانه بود و یکی‌شان ازدواج کرده بود و به دیدار پدر می‌آمد.

 

 

 

jamejamonline.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش