شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۲۰۰۰۷

غذاخوردن احساسی، دلایل و راه های جلوگیری از آن

خوردن احساسیخوردن احساسی
بسیاری از افراد در پاسخ به عوامل احساسی مانند استرس، اضطراب، خشم و ناراحتی دچار تغییر ذائقه می شوند به طوری که بیشتر از گذشته غذا می خورند به این واکنش خوردن احساسی گفته می شود که در ادامه این مقاله سرپوش بیشتر توضیح داده شده است.

خوردن احساسی چیست؟

غذا خوردن احساسی به شیوه ای اطلاق می شود که فرد تحت تاثیر احساسات منفی از قبیل استرس، عصبانیت، ترس، ناامیدی و تنهایی بدن را با غذا پر می کند تا این موارد سرکوب شوند. اتفاق های مهم زندگی می توانند خوردن احساسی ایجاد کنند و اگر شما در فرآیند کاهش وزن باشید با مشکل روبرو خواهید شد. اخراج یا بیکاری ، فشار مالی، مشکلات سلامتی، ناسازگاری در روابط، استرس‌های شغلی، هوای بد و خستگی از جمله موارد ایجاد کنند خوردن احساسی هستند. 

باید اشاره کرد که پاسخ افراد به شرایط مختلف، متفاوت خواهد بود در برخی از موارد فرد در روبرویی با حالات احساسی شدید، کمتر از شرایط عادی غذا می خورد و برخی دیگر در برخورد با شرایط نامسائد بدن خود را با پرخوری احساسی اشباع می کنند. افرادی که جزء گروه دوم هستند بدون هیچ لذتی این شیوه را انتخاب می کنند. شاید شما هم تجربه کرده باشید که به صورت اتوماتیک در شرایط استرس زا دنبال شیرینی باشید، البته بدون اینکه لحظه ای به آنچه انجام می دهید آگاهی داشته باشید. 

تاثیر میکروارگانیسم ها بر سیستم گوارشی:

میلیاردها میکروارگانیسم در سیستم گوارشی زندگی می کنند که نقش بسیار مهمی برای مقابله با بیماری ها ایفا می کنند. رفتارهای ما از قبیل فعالیت اجتماعی، استرس و واکنش‌های مرتبط با اضطراب را می توان به وسیله میکروبیوت های بدن به حالت تعادل درآورد، با این وجود روش هایی که بتوانند تاثیر مطلوب بگذارند هنوز به خوبی شناخته نشده اند. 

محور مغز به روده، سیگنال رسانی دوطرفه بین میکروبیوتا و مغز را توصیف می‌کند، براساس مطالعات ترکیب میکروبیوت ها و تولید متابولیت های عصبی فعال تولید شده توسط آنها می تواند بر مغز تاثیرات مستقیمی بگذارد. 

در مطالعه ای که بر جمعیت بزرگتری صورت گرفته است وجود میکروارگانیسم های مختلف با کیفیت زندگی و ایجاد افسردگی ارتباط دارد. 

تاثیر میکروارگانیسم ها بر خوردن احساسیتاثیر میکروارگانیسم ها بر خوردن احساسی

عواقب ترک نکردن خوردن احساسی:

زمانی که تحت تاثیر احساسات خود شروع به خوردن غذا می کنید نه تنها دلایل ریشه ای نگرانی احساسی خود را پیدا می کنید بلکه در بیشتر موارد دچار پرخوری احساس گناه و پرخوری نیز می شوید، همین مسئله چرخه منفی شکل می دهد که سبب می شود به دنبال خوردن احساس بدی نسبت به خود پیدا کنید البته مجددا برای آرام سازی خود از غذا استفاده می کنید. 

خوردن بیش از حد می تواند منجر به چاقی شود، همین مسئله شانس ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت‌های نوع دو، سرطان‌ها، آرتروز و افسردگی را نیز افزایش می دهد. چاق شدن می تواند کنترل ویژه روی بدن و خوردن را از بین ببرد، از طرفی منجر به ایجاد حالت تهوع می شود که بسیار بد و آزاردهنده خواهد بود. 

خوردن احساسی مساوی با پرخوری است این موقعیت های برای بدن شما تفاوتی ندارند و درنهایت می توانند سبب چاقی شوند. در این اختلال بار گناه ناشی از خوردن و شکست در فرآیند کاهش وزن هم به مشکلات فرد اضافه می شود که این مسئله چرخه معیوب را ایجاد می کند، به این صورت که شما از احساس منفی ناشی از محیط زندگی به پرخوری روی می آورید و بعد از پرخوری اتهام شکست در کاهش وزن را به خود می زنید که بازهم احساس منفی شکل می دهد که پرخوری را تشدید می کند. 

درصورتی که احساسات منفی سبب پرخوری شده است می توانید با قدم هایی کنترل کننده پرخوری را برطرف کرده و اهداف کاهش وزن را مجددا تنظیم کنید. 

عواقب عدم ترک خوردن احساسیعواقب عدم ترک خوردن احساسی

پنج مرحله برای جلوگیری از خوردن احساسی:

درصورتی که مبتلا به خوردن احساسی شده اید چند تکنیک وجود دارد که می توانید با استفاده از آن عادات غذایی را تحت کنترل مجدد دربیاورید و در مسیر درست حرکت کنید. 

شناسایی محرک ها:

یک دفترچه برداشته و هرچیزی که در طول روز می خورید را یادداشت کنید. مدت مصرف غذا و میان وعده و احساسی که آن لحظه داشته اید را در دفتر خود یادداشت کنید، بعد از آن اطلاعات را برای پاسخ به سوال چرا زمان سیری این غذاها را نمی خورید، استفاده کنید.  

شناسایی علائم گرسنگی:

باید تفاوت میان گرسنگی واقعی و گرسنگی احساسی را درک کنید، زمانی که نشانه ها مشخص شوند واکنش آسان و قابل کنترلی در برابر پرخوری عصبی خواهید داشت.  

شناسایی علائم گرسنگی واقعی:

زمانی که معده شما خالی است ممکن است احساس گرسنگی داشته باشید و شکم به سروصدا بیوفتد یا احساس می کنید معده توخالی شده است. از دیگر علائم گرسنگی واقعی می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

- سردرد

- حالت تهوع

- کاهش تمرکز

- سرگیجه

- حواس‌پرتی

محدودیت در مصرف غذاهای محرک:

از غذاهایی که تمایل شدیدی به مصرف آنها دارید دور شوید. یخچال و فریزر را از غذاهای سالم و کم کالری پر کنید و مقدار شیرینی های صنعتی که از موادنگهدارنده تولید می شوند را کاهش دهید. 

عدم حذف وعده های غذایی:

یکی از دلایل پرخوری عصبی حذف وعده های غذایی است، شما باید یک برنامه غذایی سالم داشته باشید. در گام نخست چند ساعت زمان بگذارید و برنامه غذایی برای یک هفته را تنظیم کنید. برنامه غذایی هفتگی می تواند راهی برای کاهش وزن سالم و تغذیه مغذی باشد. 

درصورتی که برنامه غذایی به فاصله خوردن ۴ الی ۵ ساعت تنظیم شود، علائم گرسنگی واقعی هم بروز پیدا نمی کنند. 

جلوگیری از خوردن احساسیجلوگیری از خوردن احساسی

جایگزین‌های مناسبی برای خوردن پیدا کنید:

درصورتی که روز پرکار و دشواری داشته اید، راهی سالم برای آرام کردن خود پیدا کنید برای مثال مدیتیشن و استراحت می تواند بسیار کارآمد باشد. درصورتی که متوجه شدید زمان خستگی به غذا خوردن تمایل دارید، راه های طبیعی برای افزایش انرژی خود پیدا کنید، درصورتی که می خواهید موفقیتی را جشن بگیرید روش‌هایی را انتخاب کنید که به‌راحتی بدون غذا به شما پاداش بدهید. برخی از این روش‌ها به شرح زیر است:

- ماساژ

- ورزش

- خرید ست ورزشی جدید

- رسیدگی به پوست، مو و ناخن‌ها

- آروماتراپی پیش از خواب

- خرید برای خانه

- مسافرت نیم روز

- رفتن به شهربازی و سالن های ورزشی

استفاده از تکنیک تاخیر:

درصورتی که احساس می کنید از لحاظ احساسی در شرایط خاصی قرار دارید به طوری که نیاز به غذا خوردن احساس می شود، توصیه می کنیم ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا اگر واقعا گرسنه نیستید میل به خوردن غذا کاهش پیدا کند. در این شرایط ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دیگر هم صبر کنید و سپس شروع به غذا خوردن کنید، درصورتی که میل به غذا از بین برود گرسنگی مربوط به محرک های احساسی بوده است. 

استفاده از این تکنیک تأخیری تمایل احساسی به غذا را کاهش می‌دهد.

اگر درگیر لغزش یا شکست شدید، تسلیم نشوید، توقف گرسنگی احساسی چندان سخت نخواهد بود و نیاز به تمرین و تمرکز دارد، درصورتی اشتباه خودتان را ببخشید و مجددا روز بعدی فرآیند را تکرار کنید. یادگیری از اشتباهات، تمرکز و مثبت اندیشی می تواند شما را در مسیر رسیدن به موفقیت نهایی در تصمیمتان کمک کند. 

جلوگیری از خوردن احساسی با تکنیک تاخیرجلوگیری از خوردن احساسی با تکنیک تاخیر

گردآوری: بخش سلامت سرپوش

  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش