شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۲
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۱۰۰۹۴

خواص فوق العاده مربوط به لبو یا چغندر قرمز

خواص لبو,خواص چغندر,فواید لبوخواص لبو یا چغندر قرمز
لبو از جمله خوراکی های خوشمزه به خصوص در فصل زمستان است که در حقیقت نوعی ریشه اصلی گیاهی محسوب می شود و علاوه برمصرف خوراکی، به عنوان به دارو و رنگ هم مورد استفاده قرار می گیرد. لبو یا چغندر قرمز سرشار از مواد مغذی و فواید است که در ادامه این مطلب سرپوش به آنها اشاره می شود.

لبو یا چغندر قرمز:

لبو یا چغندر به عنوان یکی از سالم ترین سبزیجات در سبد غذایی محسوب می شود که در حقیقت نوعی ریشه اصلی گیاهی است. این گیاه دارای انواع مختلفی است که بیشتر آنها برای مصارف خوراکی کشت می شوند. لبو یا چغندر قرمز در کنار اینکه می تواند یک خوراکی خوشمزه باشد، به عنوان دارو گیاهی و نوعی رنگ هم شناخته می شود. 

دقیقا از قرون وسطا به بعد لبو نه تنها خوراکی بلکه در مصارف درمانی هم به کار می رفته است. 

به لبو شلغم خونین هم گفته می شود. میزان سدیم و چربی لبو به قدری کم هستند که به خوبی نشان می دهد چرا لبو یک خوراکی خوب محسوب می شود. از طرفی لبو منبعی خوب برای فولات است به همین دلیل برای بهبود سلامت روانی و هیجانی بسیار مناسب خواهد بود. 

لبو از مواد مغذی دیگری مانند آهن، منگننز، پتاسیم، منیزیم، مس و... پر شده و همه آنها برای سلامتی لازم هستند. باید اشاره کرد که حتی چغندر قرمز خام هم دارای فواید گسترده سلامتی است که یکی از آنها مربوط به پیشگیری از سرطان می باشد. 

نه تنها ریشه چغندر بلکه برگ آن هم چیزهای زیادی به بدن ارائه می دهد. برگ چغندر از فیبر و پروتئین سرشار است همچنین دارای ویتامین k و کلسیم است که به ترتیب در انعقاد خون و اتقویت استخوان دندان موثر هستند. 

تنها ۲۰۰ میلی لیتر از آب چغندر قرمز که در ادامه نیز به آن اشاره می شود؛ می تواند شما را از تمامی خواص بهره مند کند. باوجودی که آب چغندر منبعی غنی از بتالین می باشد اما لبوی پخته شده دارای فیبر بیشتری خواهد بود در مقابل آب لبو دارای مواد مغذی بیشتر است که هضم آسان تری را هم به دنبال دارد. 

خواص لبو,خواص چغندر,فواید چغندرخواص لبو یا چغندر قرمز برای سلامتی

ارزش غذایی لبو یا چغندر قرمز:

- کالری    ۴۳

- فیبر    ۲/۸۰ گرم

- آب    ۸۷/۵۸ گرم

- قند    ۶/۷۶ گرم

- کربوهیدرات     ۹/۶۵ گرم

- چربی    ۰/۱۷ گرم

- کلسترول    ۰

- پروتئین    ۱/۶۱ گرم 

- ویتامین ث: ۶ درصد از RDI

- فولات: ۲۰ درصد  RDI

- ویتامین ب۶ : ۳ درصد از RDI

- منیزیم: ۶ درصد از RDI

- پتاسیم: ۹ درصد از RDI

- فسفر: ۴ درصد از RDI

- منگنز: ۱۶ درصد از RDI

- آهن: ۴ درصد از RDI

فواید لبو یا چغندر قرمز:

خواص لبو برای دستگاه گوارش:

یکی از مهمترین اجزای رژیم غذایی روزانه هر فرد مربوط به فیبر است. یک فنجان لبو دارای ۳/۴ گرم فیبر می باشد به همین دلیل این گیاه را به یک منبع خوب برای فیبر تبدیل می کند. فیبر هضم را آسان کرده و حجم مدفوع را افزایش می دهد، این موضوع برای سلامت دستگاه گوارش بسیار اهمیت دارد. از طرفی با ایجاد نظم در اجابت مزاج از بروز بیماری های گوارشی مانند یبوست، بیماری های التهابی روده، دیورتیکولیت پیشگیری می کند. 

فیبر خطر ابتلا به بیماری های مزمنی مانند سرطان روده بزرگ، بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ کاهش می دهد.  

خواص لبو,خواص چغندر,لبو بهبود دهنده مشکلات گوارشیخواص لبو یا چغندر قرمز؛ بهبود مشکلات گوارشی

فواید لبو برای سلامت مغز:

عملکردهای ذهنی و شناختی به طور طبیعی با افزایش سن کاهش پیدا می کنند. برای برخی از موارد کاهش قابل توجه است و امکان دارد فرد به شرایطی مانند زوال عقلی مبتلا شود. کاهش جریان خون و اکسیژن رسانی به مغز ممکن است به جلوگیری از این فرآیند کمک کند. 

از طرفی نیترات موجود در لبو می تواند عروق خونی را متسع کرده جریان خون ورودی به مغز را افزایش می دهد در نتیجه عملکردهای ذهنی و شناختی بهبود پیدا می کنند. براساس مطالعات لبو می تواند جریان خون را در قسمت جلویی مغز بهبود دهد و از آنجایی که این ناحیه با سطح بالاتری از تفکر مثل تصمیم‌گیری و حافظه فعال مرتبط است، موجب تقویت حافظه خواهد شد. 

خواص ضد سرطانی لبو:

لبو دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی است به همین دلیل می تواند از بروز سرطان پیشگیری کند. با این وجود شواهد فعلی موجود نسبتا محدود هستند. براساس نتایج پژوهش های به دست آمده عصاره لبو می تواند تقسیمات و رشد سلول های تومور حیوانات را کاهش دهد. 

خواص لبو,لبو خاصیت ضدسرطانی خواص لبو یا چغندر قرمز؛ خاصیت ضدسرطانی

خواص لبو در لاغری و کاهش وزن:

همانطور که پیش تر هم اشاره شد لبو دارای کالری کم اما آب زیادی است، از طرفی افزایش مصرف غذاهای کم کالری مانند میوه و سبزیجات با کاهش وزن همراه خواهد بود. علاوه بر این موضوع لبو با کالری کم، فیبر و پروتئین متوسط منبعی غنی محسوب می شود و برای کنترل وزن مفید خواهد بود. 

فیبر موجود در لبو می تواند اشتها را کاهش داده و احساس سیری ایجاد کند در نتیجه وزن فرد کاهش پیدا می کند و مقدار کالری دریافتی در روز نیز کاهش می یابد. 

خواص لبو برای پوست:

درمان جوش و آکنه:

آب چغندر قرمز یا لبو دارای خواص ضدالتهابی است که برای درمان آکنه و جوش صورت بسیار مفید می باشند. برای درمان جوش و آکنه می توانید روزانه صورت خود را با ترکیب آب چغندر و سرکه شستوشو دهید. 

ضد چروک: 

از آنجایی که لبو دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است می تواند چین و چروک پوست را کاهش داده و منجر به جوان سازی شود. 

درمان لکه‌های پوستی:

شما می توانید برای درمان لکه های پوستی از لبو استفاده کنید یا به صورت منظم آب آن را بنوشید. 

لبو مفید برای زنان باردار:

براساس پژوهش انجام شده به جهت خواص لبو برای زنان باردار که بیشتر بر روی وجود نیترات تمرکز داشته این ماده برای زنان باردار مفید است، البته بازهم نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد. 

از طرفی لبو دارای فولیک اسید زیادی است به همین دلیل توصیه می شود مادران باردار آن را در رژیم غذایی روزانه خود جای دهند. فولیک اسید می تواند از نارسایی های لوله عصبی در نوزادان جلوگیری کند. 

خواص لبو,خواص چغندر,چغندر قرمز برای زنان باردارخواص لبو یا چغندر قرمز برای زنان باردار

لبو کمک به درمان کم خونی:

یکی از انواع کم خونی مربوط به کمبود آهن می باشد، براساس مشاهدات انجام شده لبو دارای آهن بسیاری است که جذب آن در این ریشه نسبت به سایر سبزیجات آسان تر خواهد بود. 

براساس گزارشی که از سوی مرکز پزشکی دانشگاه مرلند انجام شده؛ برگ لبو هم دارای آهن بسیار زیادی است که می تواند در مبارزه به کم خونی مفید واقع شود. از طرفی گفته می‌شود فولات موجود در لبو نیز برای کم‌خونی مفید است.

بهبود سلامت جنسی با لبو:

لبو از زمان رومیان باستان به عنوان تقویت کننده قوای جنسی شناخته می شد که دارای مقدار زیادی بور است. این ماده معدنی با تولید هورمون های جنسی در ارتباط است. لبو دارای خاصیت آرامش دهندگی است و بتائین موجود در آن می تواند ذهن را آرام کند، تریپتوفان هم احساس شادی ایجاد خواهد کرد. هر دوی اینها حس سرزندگی را به شما القا خواهند کرد. 

براساس تحقیقات صورت گرفته آب لبو می تواند ضعف های جنسی را درمان کند. 

لبو از آب مروارید پیشگیری می‌کند:

لبو دارای مقدار زیادی کاروتینوئید است که از ابتلا به آب مروارید تا حدی پیشگیری می کند، از طرفی از تباه شدن لکه زرد چشمی هم پیشگیری می کند. 

لبو تقویت کننده استخوان و دندان:

لبو دارای کلسیم زیادی است و میدانیم مصرف مواد معدنی هستند که منجر به استحکام دندان و استخوان می شوند. 

خواص لبو,خواص چغندر,لبو تقویت کننده استخوان و دندانخواص لبو یا چغندر قرمز؛ تقویت سلامت استخوان ها

خواص لبو برای کبد:

از آنجایی که لبو دارای کلسیم، بتالائین، ویتامین‌های B، آهن و آنتی اکسیدان است یکی از بهترین خوراکی ها برای کبد خواهند بود. از طرفی لبو صفرا را رقیق می کند که در نهایت منجر به جریان راحت تر آن در کبد و روده کوچک می شود، همین موضوع هم در سلامتی تاثیر خواهد گذاشت. 

از طرفی بتالائین می تواند سموم کبدی را از بین ببرد، فیبر موجود در آن سموم دفع شده از کبد را پاکسازی خواهد کرد و اجازه نمی دهد این سموم مجددا وارد بدن شوند. در کنار این موارد لبو دارای روی و مس می باشد که هردو می توانند از کبد در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت کنند. 

خواص لبو برای سرماخوردگی:

برخی از کارشناسان تغذیه اعتقاد دارند که خواص لبو برای بهبود سرماخوردگی از شلغم بیشتر است. اینکه مردم زمان سرماخوردگی از شلغم استفاده می کنند جنبه روانی دارد و از لحاظ علمی لبو مفیدتر خواهد بود. لبو خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و علاوه بر بهبود سرماخوردگی در درمان بسیاری از بیماری‌های دیگر نیز موثر است.

از طرفی لبو می تواند موجب تحریک تولید آنتی بادی و گلبول های سفید شود در نتیجه برای مبارزه با سرماخوردگی و دیگر بیمایر های عفونی مفید خواهد بود. البته باید در نظر داشت که لبو پر شده از ویتامین ث که می تواند بدن را در برابر ویروس های سرماخوردگی قوی کند. به همین دلیل خوردن لبو یکی از روش های خانگی تقویت سیستم ایمنی تلقی می شود. 

خواص لبو,خواص چغندر,خواص لبو برای افزایش سطح ایمنیخواص لبو یا چغندر قرمز برای افزایش سطح ایمنی

خواص آب لبو قرمز خام:

چغندر قرمز یا لبو دارای بافت سفت و محکمی است و می توان آب آن را گرفت. آب لبو شیرین و خوشمزه است و دارای ویتامین و موادغذایی سرشاری است. لبو را می توان هم به صورت پخته و هم به صورت خام مصرف کرد که هردو دارای خواص خوبی برای سلامتی هستند. برگ های لبو نیز دارای مواد مغذی هستند که برای سلامتی مفید خواهند بود.

زمان پخت لبو رنگ و خواص آن وارد آب می شوند به همین دلیل نوشیدن آب لبو یا استفاده خام آن به عنوان سالاد فواید بیشتری خواهد داشت. در ادامه به برخی از خواص لبوی خام اشاره می شود: 

تنظیم وزن:

آب لبو دارای کالری کم و فاقد چربی است به همین دلیل نوشیدن آن می تواند منجر به کاهش وزن و لاغری شود. 

به‌عنوان رنگ مو: می توانید آب لبو قرمز، رز و چای سیاه را به هم مخلوط کنید و از ریشه به انتهای مو بکشید و بعد از چند دقیقه آبکشی کنید. 

پیشگیری از زوال عقلی:

از جمله دیگر خواص آب لبوی خام بهبود جریان اکسیژن رسانی به مغز است که موجب کند شدن زوال عقلی می شود. غلظت بالای نیترات موجود در آب چغندر به این روند کمک می‌کند.

افزایش سطح هموگلوبین:

افزایش منظم آب لبو می تواند سطح هموگلبین را افزایش دهد درنتیجه برای درمان کم خونی مفید خواهد بود. 

خواص لبو,خواص چغندر,خواص لبو برای کم خونیخواص لبو یا چغندر قرمز؛ افزایش سطح هموگلبین

کمک به جلوگیری از سرطان:

یکی دیگر از خواص لبو قرمز پیشگیری از سرطان است. آب لبو دارای خاصیت ضدسرطانی است، سلول‌های سرطانی به سطح کم اکسیژن واکنش نشان می‌دهند، که آب چغندر می‌تواند این کمبود اکسیژن را جبران کند.

کمک به درمان ورم مفاصل:

آب چغندر می تواند چذب کلسیم در استخوان را افزایش دهد درنتیجه برای تقویت مفاصل و بافت، همچنین درمان و پیشگیری از ورم مفاصل تاثیرگذار خواهد بود. 

جلوگیری از ریزش مو: 

یکی از دلایل ریزش مو به کمبود پتاسیم مربوط است. این ماده مغذی برای رشد مو بسیار اهمیت دارد که پتاسیم در آب لبو به فراوانی دیده می شود. 

عوارض و مضرات چغندر:

ممکن است باعث سنگ کلیه شود:

در افراد سالم چغندر به خوبی قابل تحمل است اما افرادی که به سنگ کلیه مبتلا هستند نمی توانند آن را تحمل کنند. مصرف این گیاه می تواند موجب صورتی یا قرمز شدن ادرار شود که بی ضرر خواهد بود و معمولا با خون اشتباه گرفته می شود. 

سبزیجاتی مانند چغندر که دارای مقدار زیادی اگزالات هستند می تواند موجب سنگ کلیه شوند، از طرفی اگزالات ممکن است در جذب ریز مغذی ها تداخل ایجاد کنند.

ناراحتی در افراد دارای سندرم روده تحریک پذیر:

FODMAP به شکل فروکتان در لبو وجود دارد که در حقیقت کربوهیدرات هایی با زنجیره کوتاه هستند و باکتری های روده را تغذیه خواهند کرد. در افرادی که به مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر هستند این ماده می تواند موجب ناراحتی های گوارشی شود. 

گردآوری: بخش سلامت سرپوش

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
میثم تمار,زندگینامه میثم تمار,بیوگرافی میثم تمار زندگینامه میثم تمار از یاران باوفای امام علی (ع)

محل زندگی: عراق، کوفه

دلیل شهرت: صحابه امام علی، اما حسن و امام حسین (ع)

لقب: ابوسالم، ابوصالح

شهادت: ۲۲ ذی‌الحجه ۶۰ق، کوفه

محل دفن: مسجد کوفه

آثار: تفسیر قرآن، کتابی در حدیث

ادامه
دمیتری مدودف,بیوگرافی دمیتری مدودف,زندگینامه دمیتری مدودف دمیتری مدودف سیاستمدار روس

تاریخ تولد: ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۵ 

محل تولد: سن پترزبورگ

ملیت: روسیه

حرفه: رئیس جمهور و نخست وزیر

حزب سیاسی: حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی (قبل از ۱۹۹۱)، مستقل (۱۹۹۱-۲۰۱۱)، حزب روسیه واحد (از ۲۰۱۲)

ادامه
پاکو خمز,بیوگرافی پاکو خمز,زندگینامه پاکو خمز بیوگرافی و عکس های پاکو خمز همراه با موفقیت های وی

تاریخ تولد: ۱۸ آوریل ۱۹۷۰

محل تولد: لاس پالماس، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست، سرمربی 

پست: مدافع میانی

باشگاه کنونی: تراکتور

ادامه
ایگور کاتاتو,زندگینامه ایگور کاتاتو,بیوگرافی ایگور کاتاتو بیوگرافی ایگور کاتاتو برزیلی؛ بازیکن فوتبال اهل برزیل

تاریخ تولد: ۱ ژوئیه ۱۹۹۵

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر، هافبک هجومی

باشگاه کنونی: سپاهان اصفهان

قد: ۱ متر ۸۳ سانتی متر

ادامه
حضرت شعیا,زندگینامه حضرت شعیا,بیوگرافی حضرت شعیا حضرت شعیا پیامبر بنی اسرائیل

تاریخ تولد: سده ۸ پیش از میلاد

محل زندگی: بیت المقدس

مدت پیامبری: ۴۰ سال

نسبت:حضرت یعقوب

درگذشت: سده ۷ پیش از میلاد

ستایش شده در: یهودیت، کلیسای کاتولیک، کلیسای ارتدکس شرقی، ارتدوکسی مشرقی، اسلام

ادامه
سارا خادم الشریعه,بیوگرافی سارا خادم الشریعه بیوگرافی سارا سادات خادم الشریعه استاد بزرگ شطرنج

تاریخ تولد: ۲۰ اسفند ۱۳۷۵

محل تولد: تهران

حرفه: شطرنج باز

عناوین: استاد بین‌المللی (۲۰۱۵)، استادبزرگ زنان (۲۰۱۳)، استاد بین‌المللی زنان (۲۰۱۱)، استاد فیده زنان

(۲۰۰۸)

وضعیت تاهل: متاهل 

ادامه
رسول خادم,بیوگرافی رسول خادم,تصاویر رسول خادم رسول خادم ورزشکار و سیاستمدار مردمی

تاریخ تولد: ۲۷ اسفند ۱۳۵۰

محل تولد: مشهد، ایران

حرفه: کشتی گیر، مدیر ورزشی و سیاستمدار

سبک ورزشی: کشتی آزاد

تحصیلات: دکتری جامعه شناسی

ادامه
ژیلا شاهی,بیوگرافی ژیلا شاهی,عکس های ژیلا شاهی بیوگرافی ژیلا شاهی، بازیگر توانمند سینمای ایران (+ تصاویر)

تاریخ تولد: ۲۲ اسفند ۱۳۶۴

محل تولد: اردبیل، ایران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۹ تا کنون

آثار برنده جایزه: قصر شیرین، موقعیت مهدی

ادامه
هجویری,زندگینامه هجویری,بیوگرافی هجویری درباره زندگی هجویری دانشمند بزرگ سده پنجم

لقب: داتا گنج بخش

دوره زندگی: سده پنجم هجری

محل تولد: غزنین

نام اثر: کشف المحجوب

درگذشت: ۴۸۱ و ۵۰۰ هجری قمری

محل دفن: میان دروازه بهاتی لاهور

ادامه
ویژه سرپوش