جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۹۰۰۱۳

حضرت هارون یاور موسی نبی

حضرت هارون,زندگینامه حضرت هارون,حضرت هارون کیستحضرت هارون
هارون یکی از پیامبران الهی است که عموما به عنوان برادر حضرت موسی و جانشین او شناخته می شود. از اسم این پیامبر صراحتا در قرآن نام برده شده است همچنین پیامبر اکرم جایگاه حضرت علی را مانند جایگاه هارون برای موسی می داند. 

چکیده ای از زندگینامه حضرت هارون:

نام کامل: هارون

تاریخ تولد: ۳۷۴۵ سال بعد از هبوط آدم

سن: ۱۲۳ سال

دین: یهور

تکرار نام در قرآن: ۱۹ یا ۲۰ مرتبه

جانشین: حضرت موسی

آرامگاه: کوه غور در غرب اردن

حضرت هارون,زندگینامه حضرت هارون,بیوگرافی حضرت هارونبیوگرافی حضرت هارون

زندگینامه حضرت هارون:

هارون نبی یکی از پیامبران الهی است که جایگزین حضرت موسی شد و به مدت ۱۲۳ سال زندگی کرد. واژه هارون یک کلمه عبری است که معنای کوه نشین یا روشن شده را می دهد. پدر ایشان عمران و مادرش یوکابد بودند. تاریخ تولد ایشان به ۳۷۴۵ سال بعد از هبوط آدم مربوط می باشد باید توجه داشت که تولد هارون پیش از موسی بوده است اما دلیل تقدم نبوت ایشان نامش بعد از هارون ذکر شده است. 

یهودیان، مسیحیان و مسلمانان اعتقاد به پیامبر هارون دارند، اما ایشان و برادرشان برای هدایت بنی اسرائیل انتخاب شدند. نسبت خویشاوندی هارون را اینگونه عنوان می کنند: هارون بن عمران بن قاهث بن لاوی بن یعقوب بن اسحاق بن ابراهیم(ع). آن حضرت چهار پسر داشتند که نام هایشان عزار، شبر، شبیر و مبشر بود. 

حضرت هارون هم مانند برادرش برای هدایت مردم بنی اسرائیل به پیامبر برگزیده شد، زمانی که از طرف خدا ندا رسید که ای موسی مردم بنی اسرائیل را از مصر نجات بده و به کنعان منتقل کن، موسی گفت: خدایا، برایم شریکی مقرر فرما و او هارون برادر من باشد، زیرا او از من فصیح تر است و خداوند نیز چنین کرد. هارون چون بلیغ و رسا سخن می گفت، به همین دلیل شریعت برادرش را به بهترین نحو تبلیغ می کرد.

سوره هایی که نام حضرت هارون در آنها آورده شده است در ادامه اشاره می شود: سوره بقره، سوره نساء، سوره انعام، سوره اعراف،سوره یونس، سوره مریم، سوره طه، سوره انبیاء، سوره مومنون، سوره فرقان، سوره شعراء، سوره قصص، سوره صافات.

حضرت هارون,زندگینامه حضرت هارون,برادر موسی نبیزندگینامه حضرت هارون؛ برادر موسی نبی

مقام هارون نزد خدا و پایه عبودیت:

خداوند در سوره صافات هارون نبی را در منت هایش، و در دادن کتاب، و هدایت به سوی صراط مستقیم، و در داشتن تسلیم، و بودنش از محسنین، و از بندگان مؤمنین به خدا، با موسی (ع) شریک می داند، همچنین وی را از مرسلان معرفی کرده و او را از کسانی می داند که برآنها انعام داشته است. خداوند این پیامبر را به صفاتی زیبایی مانند احسان، صلاح، فضل، اجتباء و هدایت توصیف کرده است. 

خداوند در این سوره می فرمایند: «و لقد مننا علی موسی و هارون و نجیناهما و قومهما من الکرب العظیم و نصرنا هم فکانوا هم الغالبین و آتینا هما الکتاب المستبین و هدینا هما الصراط المستقیم و ترکنا علیهما فی الآخرین سلام علی موسی و هارون إنا کذلک نجزی المحسنین إنهما من عبادنا المؤمنین».

ترجمه: ما به موسی و هارون نعمت بخشیدیم. آنها و قومشان را از اندوه بزرگ نجات دادیم. و آنها را یاری کردیم تا بر دشمنان خود پیروز شدند. ما به آنها کتاب (آسمانی) دادیم. آنها را به راه راست هدایت کردیم .و ذکر خیر آنها را در اقوام بعد باقی گذاردیم. سلام بر موسی و هارون. ما اینگونه نیکوکاران را پاداش می دهیم. آنها از بندگان مؤمن ما بودند.

و در آیه «و اجعل لی وزیرا من اهلی، هرون اخی، اشدد به ازری، و اشرکه فی امری، کی نسبحک کثیرا، و نذکرک کثیرا انک کنت بنا بصیرا» .

ترجمه: و برای من دستیاری از کسانم قرار ده، هارون برادرم را. پشت من را بدو محکم کن. و او را در کارم شریک ساز. تا تو را فراوان تسبیح گوییم. و تو را بسیار یاد کنیم. بی تردید تو بر حال ما ناظر بوده ای.

حضرت هارون,زندگینامه حضرت هارون,پیامبری حضرت هارونپیامبری حضرت هارون

موسی در مناجاتی که در شب طور داشت دعا می کرد که هارون وزیر او باشد، پشتش را به او محکم کند و وی را شریک فرار دهد تا خدا را بسیار ستایش کند و ذکر گوید. ایشان در تمامی موارد ملازم برادرش بوده است، در حضور انظار عمومی شرکت می کرده و وی را برای رسیدن به مقصد اصلی یاری می رسانده است.  

در قرآن کریم هیچ مساله ای که به صورت اختصاصی برای هارون باشد آورده نشده است، مگر همان جانشینی برادرش در مدت ۴۰ روزی که به میقات رفته بود. این آیه عبارتند از: «و قال لاخیه هرون اخلفنی فی قومی و اصلح و لا تتبع سبیل المفسدین».

ترجمه: که به برادر خود هارون گفت: خلیفه من باش در قومم، و اصلاح کن، و راه مفسدان را پیروی مکن.

زمانی که خشمین متاسف بود از گوساله پرست شدن مردم، الواح تورات را انداخت و سر برادرش را گرفت و به سمت خود کشید. هارون گفت: ای پسر مادر مردم را ضعیف کرده اند. نزدیک بود مرا بکشد، پیش دشمنان مرا سرافکنده نکن، مرا جزء دسته مردم ستمگر قرار نده. موسی گفت: پروردگارا مرا و برادرم را بیامرز، و ما را در رحمت خود داخل کن، که تو ارحم الراحمینی.

حضرت هارون,زندگینامه حضرت هارون,محل دفن حضرت هارون محل دفن حضرت هارون

نبوت هارون(ع):

قرآن کریم صراحتا درباره پیامبری حضرت هارون بیان کرده است: «و وهبنا له و من رحمتنآ أخاه هـرون نبیا»

 ترجمه: ما از رحمت خود، برادرش هارون را، که پیامبر بود، به او بخشیدیم.

این آیه به اجابت شدن دعایی که موسی برای اولین بار در طور به او وحی شده بود اشاره می کند: " و اجعل لی وزیرا من أهلی هارون أخی اشدد به أزری و أشرکه فی أمری"

ترجمه: وزیری از خاندانم برای من قرار بده. برادرم هارون را به وسیله او پشتم را محکم کن و او را در کار من شریک گردان.

جانشینی موسی و ماجرای گوساله سامری:

زمانی که موسی برای گرفتن الواح به طور سینا رفت، هارون را جانشین خود دانست و در میان بنی اسرائیل قرار داد. در این زمان سامری با استفاده از طلاهایی که قوم موسی از فرعونیان گرفته بود گوساله ای ساختند و قوم موسی را برای پرستیدن آن دعوت کردند. تلاش هایی که هارون برای عدم پرستش گوساله داشت. تاثیر نداشت. 

موسی بعد از بازگشت خود با سختی به هارون گفت چرا مانع مردم نشدی، هارون فرمود مردم نزدیک بوده است وی را به قتل برسانند، سپس از موسی درخواست کرد که او را دشمن‌شاد نکند و با ظالمان یکسان نپندارد. موسی هم برای خود و برادرش از خداوند طلب بخشش کرد. 

بنابر آنچه آیات قرآن بیان می کنند؛ گوساله پرستی کار سامری ها بود و هارون با آنها مبارزه کرد، اما تورات کتاب مقدس یهودیان، گوساله‌سازی و دعوت به بت‌پرستی را به هارون نسبت داده است. هرچند برخی از مفسرانِ یهود در صدد توجیه و تأویل سخن تورات در این زمینه برآمده‌اند.

حضرت هارون,زندگینامه حضرت هارون,حضرت هارون و ماجرای گوساله طلاحضرت هارون و ماجرای گوساله طلا

تشبیه جایگاه امام علی(ع) به حضرت هارون:

در حدیثی از پیامبر اکرم جایگاه امام علی برای پیامبر مانند جایگاه هارون برای موسی است. این حدیث در منابع شیعی و سنی ارائه شده است و به حدیث منزلت شناخته می شود. پیامبر اکرم(ص) خطاب به علی(ع) فرمود: «أنتَ مِنّی بِمَنزلةِ هارونَ مِنْ مُوسی؛ تو نسبت به من به منزله هارون هستی نسبت به موسی با این تفاوت که پس از من پیامبری نیست.»

درگذشت و آرامگاه حضرت هارون:

بنابرگفته یعقوبی هارون در ۱۲۳ سالگی زمانی که حضرت موسی هنوز زنده بود فوت کرد. مسعودی هم می گوید در سن ۱۲۶ سالگی، مقدسی در کتاب «البدء و التاریخ» عنوان کرده در سن ۱۲۸ سالگی سه سال پیش از فوت شدن موسی از دنیا می رود. براساس روایتی از پیامبر(ص) سن هارون به هنگام مرگ ۱۳۳ سال بوده است. 

برپایه روایاتی که عنوان شده است موسی هارون را به کوه طور سینا می برد، در آن مکان عزرائیل را خبر می کند تا روح او را قبض کند. براساس حدیث عنوان شده موسی همراه با هارون به طور سینا رفتند در آن مکان اتاقی مشاده کردند که در آن درخت بود و بر آن درخت دو لباس آویزان بود، موسی به هارون گفت: «جامه‌ات را بیرون آر و این دو جامه را بپوش و داخل اتاق شو و روی تختی که در آن قرار دارد بخواب»

زمانی که هارون روی تخت دراز کشید مرگش فرارسید. موسی به نزد بنی‌اسرائیل رفت و خبر مرگ هارون را به گوش آنها رساند. بنی اسرائیل خبر را تکذیب کرده و گفتند که موسی برادر خود را به قتل رسانده است. خدا به فرشتگان دستور داد جنازه هارون را روی تختی در هوا حاضر کردند و بنی اسرائیل او را دیدند و دانستند که هارون از دنیا رفته است. بنا به گزارش یعقوبی، الیعازر فرزند هارون نیز در جریان مرگ پدرش به همراه موسی بوده است.

هارون در عرب اردن بر قله ای موسوم به هور که به نام «پترا» و «جبل هارون» هم شناخته می شود، در یک مقبره دفن شده است. ساخت این مقبره به قرن هشتم قمری مربوط است. همچنین مقبره دیگری در روستای «کاترین السیاحیه» در اردن - در حاشیه ساحلی خیلج عقبه- بر روی تپه کوچکی به وی منسوب است. 

حضرت هارون,زندگینامه حضرت هارون,مرقد حضرت هارونمرقد حضرت هارون

گردآوری: بخش بیوگرافی سرپوش

  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
ویژه سرپوش